Sportsko društvo Spartak

Predavanje „Fobije“ u sklopu projekta „Program pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji“

Pratite nas i na društvenim mrežama:


U sklopu projekta „Program pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji“ održano je predavanje na temu “Fobije“. Na predavanju psihologa sudjelovala su 3 člana obitelji hrvatskih branitelja. Predstavljena je definicija fobija kao pojma i objašnjeno je kako se razvijaju fobije. Objašnjena je glavna podjela fobija na specifične fobije, agorafobiju i socijalnu fobiju, te su spomenute neke učestale specifične fobije, kao što je arahnofobija, klaustrofobija, bacilofobija i slično. Posebna je pažnja pridana agorafobiji, strahu od otvorenih prostora, i kako se ona najčešće pojavljuje u paničnom poremećaju. Objašnjena je i socijalna fobija kao intenzivan strah od javnih nastupa i drugih ljudi. Za kraj je predstavljena najuspješnija tehnika terapije fobija – postupno izlaganje zastrašujućoj situaciji u kontroliranim uvjetima i uz korištenje tehnika relaksacije. Fobije se sastoje od trajnih, nerazumnih, jakih strahova (fobija) od situacija, okolnosti ili predmeta.

Strahovi izazivaju tjeskobu i izbjegavanje. Uzroci fobija su nepoznati. Dijagnosticiraju se na osnovi anamneze. Agorafobija je strah i predosjećajna (anticipacijska) anksioznost od toga da se ostane zarobljen u situacijama ili mjestima bez mogućnosti za lagani bijeg, i bez pomoći u slučaju razvoja jake tjeskobe. Situacije se izbjegavaju ili ih se može izdržati ali uz značajnu anksioznost. Agorafobija se može pojaviti sama za sebe ili kao dio paničnog poremećaja. Društvena fobija je strah i tjeskoba od izlaganja određenim društvenim situacijama ili istupima. Te se situacije izbjegavaju ili se trpe uz znakovitu anksioznost. Ljudi s društvenom fobijom prepoznaju da je njihov strah nerazuman i pretjeran. Agorafobija i društvena fobija se liječe farmakoterapijom, psihoterapijom (npr. izlaganjem, kongnitivno–bihevioralnom terapijom), ili na oba načina. Neke se fobije liječe uglavnom izlaganjem.

Sportskom društvu Spartak dodijeljena su sredstva kojima će se financirati projektne aktivnosti kroz 24 mjeseca pod nazivom “Program pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.997.866,10 kn, a iznos sufinanciranja iz ESF-a 1.698.186,19 kn . Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog Socijalnog fonda. Sadržaj medijske objave isključiva je odgovornost Sportskog društva Spartak.

spartak_letak_projekt

Pratite nas i na društvenim mrežama: