Sportsko društvo Spartak

Grupno savjetovanje “Suočavanje sa stresom“ u sklopu projekta „Program pomoći braniteljima i članovima njihove obitelji“

FOTO: Arhiva ŠIBaj TV-a
Pratite nas i na društvenim mrežama:


U sklopu projekta „Program pomoći braniteljima i članovima njihove obitelji“ održano je grupno savjetovanje na temu “Suočavanje sa stresom“. Na savjetovanju psihologa sudjelovala su 2 člana obitelji hrvatskih branitelja. Sudionici su razgovarali o izvorima stresa, gdje su najčešće spomenuti obiteljski i poslovni odnosi. Jedan sudionik posebno je istaknuo probleme s opsegom posla kao izvor stresa. Razgovarali smo o načinima suočavanja sa stresom, a sudionici su rekli da nastoje koristiti aktivne strategije suočavanja, kao što je planiranje rješenja i zauzimanje drugačijih perspektiva. Sudionici su također razgovarali i o stresu koji doživljavaju drugi članovi njihovih obitelji, te kako se kronični stres negativno odrazio na zdravlje bliskih osoba.
Općenito gledajući, suočavanje sa stresom možemo podijeliti prema jednoj ključnoj razlici – je li suočavanje usredotočeno na problem ili na emocije. Ako je suočavanje usredotočeno na problem, riječ je o aktivnom načinu suočavanja sa stresom, a osoba se fokusira na pokušaje suočavanja sa stresom tako da promijeni obilježja stresne situacije. S druge strane, suočavanje usredotočeno na emocije se bazira na pasivnom suočavanju sa stresom u kojem pojedinac teži poboljšati svoje unutarnje emocionalno stanje (npr. emocionalnim distanciranjem ili traženjem društvene potpore). Strategije suočavanja sa stresom možemo podijeliti na sljedeće: suočavanje konfrontacijom, distanciranje, samokontrola, traženje socijalne podrške, prihvaćanje odgovornosti, bijeg, plansko rješavanje problema te pozitivna ponovna procjena.
Sportskom društvu Spartak dodijeljena su sredstva kojima će se financirati projektne aktivnosti kroz 24 mjeseca pod nazivom „Program pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.997.866,10 kuna, a iznos EU potpore 1.698.186,19 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Sportskog društva Spartak.

spartak_letak_projekt

Pratite nas i na društvenim mrežama: