EP raspravljao o ublažavanju posljedica potresa

Europski parlament dosad odobrio Hrvatskoj 683 milijuna eura potpore za saniranje potresa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu raspravljalo se o Rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj kojom se poziva Europsku komisiju da u suradnji s europskim i hrvatskim institucijama osmisli brzi način distribucije financijske i druge pomoći kako bi se osigurala obnova i oporavak pogođenih područja – navodi priopćenje Kluba HDZ-a u EP-u. 

U rezoluciji svih političkih obitelji Europskog parlamenta ističe se da su potresi koji su pogodili Hrvatsku ostavili snažne socioekonomske i infrastrukturne posljedice te da će imati dugoročne psihološke posljedice na stanovništvo. 

Potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica istaknula je da Europska komisija pruža podršku u neposrednoj opasnosti, i da je Fond solidarnosti EU pružio bitnu i pravodobnu pomoć. 

‘Fond solidarnosti Europske unije mobiliziran je prošle godine nakon potresa 22. ožujka u Zagrebu. Upravo je ovaj Parlament odobrio 683 milijuna eura potpore. Ovo je drugi najveći apsolutni iznos ikad uplaćen iz Fonda solidarnosti. Također je daleko najveći ikad u relativnom smislu, što predstavlja 1,26% hrvatskog BDP-a’, naglasila je Šuica.

HDZ-ovi zastupnici u EP-u izrazili su sućut svim pogođenim obiteljima te zahvalili na aktivaciji Europskog mehanizma civilne zaštite čime se Hrvatskoj pokazalo da nije sama te da može računati na europsku solidarnost.

‘Pružanjem najpotrebnije opreme kroz Mehanizam civilne zaštite, i druge su europske države pokazale da Hrvatska nije sama. Zahvalni smo svima koju su pružili pomoć, kao što smo i mi kada je drugima bilo potrebno. U tome je konkretni istinski smisao europske solidarnosti’ , istaknuo je zastupnik Karlo Ressler.

Zastupnica Željana Zovko napomenula je kako je unaprijeđeni Mehanizam civilne zaštite, na kojem je radila u prošlom mandatu, pokazao hrvatskim građanima koristi članstva u Europskoj uniji.

‘Nastavit ću promovirati druge nužne aspekte europskih instrumenata, a to su prevencija i izgradnja/obnova novih kuća koji će zaštititi ljude od mogućih budućih katastrofa. Kroz instrument EU – za sljedeće generacije i nedavno predstavljenu inicijativu Bauhaus, trebali bi se uspostaviti pilot projekti za sigurnu obnovu područja u Hrvatskoj koji su pogođeni potresom’, rekla je Zovko.

A zastupnica Sunčana Glavak podsjetila je da su svi akteri u sustavu civilne zaštite i domovinske sigurnosti bili na licu mjesta te da su odradili i nastavljaju odrađivati odličan posao.

‘I dok govorimo o fizičkoj obnovi i obnovi kuća, moramo na umu imati i gospodarsku i demografsku revitalizaciju, na čemu radi i Vlada Republike Hrvatske. To je ključno za budućnost ovog područja’, zaključila je Glavak. 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.