Michael Jackson: Na današnji dan prije 58 godina rodio se ‘kralj popa’… Uspon, pad i rekordi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lik i posebice djelo Michaela Jacksona jedno je od navećih i najbitnijih u povijesti popularne glazbe. Ambiciozni otac Joseph preselio je obitelj iz gradića Gary u Indiani u Los Angeles, s namjerom da Jacksons 5 postanu svjetski slavni, što mu je uspjelo, ali nije birao sredstva. U ovom slučaju omalovažavanje i fizički napadi na malog Michaela ostavilo je traume na samopouzdanje ‘vječno preplašenog genija’.

Nakon 1979. i prvog solističkog albuma ‘Off the wall’, dogodio se ‘pomak glazbene zemljine osi’. ‘1982. i remek djelo ‘Thriller’ preusmjerio je svjetske glazbene kriterije. Do danas je to naprodavanije glazbeno izdanje u povijesti. Zadnji podaci kažu da brojka narasla do 117 milijuna primjeraka. Dobio je 30 multiplatinastih certifikata na američkom području, 98 puta u svijetu multi dijamante i/ili multi platinaste plakete. Pokupio pregršt nagrada prestižnog Grammy-a i drugih. S naslovnom pjesmom napravio je revoluciju u svijetu video spotova, posljedično je instalirao MTV kao ozbiljnu televizijsku kuću. Devet pjesama zauvijek su promijenile glazbenu zemljopisnu kartu. Billie Jean, Beat it, Thriller i ostale postale su korektor i orijentir za skoro cjelokupnu svjetsku scenu. Zvuk je bio jedinstven, a tako jednostavan, inovativan i nije ga bilo moguće iskopirati.

Što je bio veći i moćniji, postajao je i veća meta. Albumima ‘Dangerous’ iz ’91. i ‘HIStory’ , četiri godine poslije, MJ s ljubavnih tematika fokus prebacuje na glad u svijetu, očuvanje prirode, globalnu socijalnu nepravdu, poziva na mir u svijetu i u jednom trenutku se dotiče iluminata i masona. Od tada mu se ionako zapetljan odnos sa samim sobom pretvara u životni pakao. Nakon iskreno-naivnog, otvorenog i bezkompromisnog djelovanja na tom polju, odjednom kreću optužbe za pedofiliju, boravi više u sudnicama nego po glazbenim studijima. Pokazalo se da od moćnog Michaela Jacksona postoje ‘neki’ moćniji. Sve se počelo urušavati. Izdanja su prorijeđena, ostala je samo konstanto inovantna produkcija koja je bila totalno neprimjetna i nebitna u sjeni ‘novog imidža’, jer je oficijalno nagađeni ‘najveći zabavljač svih vremena’ ostao sam i postao simbol perverzije, sprdnje i izrugivanja. Godinama je to trajalo, a on kakav je bio, fragilan i nestabilan po svojoj prirodi, dodatno je tonuo i 25. lipnja 2009. ‘zauvijek zaspao’.

Michael Jackson: ‘Jedna od mojih navjećih želja je otići u dućan i nešto kupiti. Ne znam kako to izgleda. Mogu toliko toga, ali to ne. Nadam se da će mi se želja ostvariti’. Nikada nije saznao kako to izgleda.

michael bad    michael king

Impresivni su Jacksonovi rekordi. Ovo su samo od nekih:

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda koji je 1989. samo prodajom nosača zvuka zaradio 125 milijuna američkih dolara, najprodavaniji glazbeni album svijeta – ‘Thriller’ iz 1982. s otprilike 117 milijuna prodanih primjeraka, prvi umjetnik, koji je službeno prodao više od 100 milijuna glazbenih albuma izvan SAD-a, do sada najviše plaćeni ugovor za ploču – 890 milijuna američkih dolara od Sony-a, 1991., muški solo izvođač s najviše broj jedan singlova na američkim glazbenim ljestvicama (14).

Najviše hit singlova na britanskim ljestvicama unutar jedne godine, glazbenik s najviše albuma koji su se na američkim glazbenim ljestvicama s ulaskom na glazbene ljestvice odmah popeli na sam vrh zauzevši prvo mjesto – ‘Bad’, ‘Dangerous’, ‘HIStory’ i ‘Invicible’, prvi pjevač koji se na ljestvici američkih singlova popeo odmah na prvo mjesto s pjesmom ‘You Are Not Alone’ – 1995.,najuspješnija serija koncerata, u ljeto 1988. godine, njegovih sedam koncerata na Wembley stadionu u Londonu bili su rasprodani, s ukupno 504.000 posjetitelja tih sedam koncerata.

Umjetnik koji je osvojio najviše Grammy-ja prilikom jedne dodjele (ukupno osam, 1984.), najviše hitova s jednog albuma koji su osvojili prvo mjesto glazbenih ljestvica u SAD-u (‘Bad’ – pet singlova s tog albuma dosegla su vrh), najprodavaniji videospot na svijetu, videokaseta ‘Making Michael Jackson’s Thriller’ iz 1983. godine, najviše plaćena poznata osoba za reklamni spot – ‘Pepsi’ mu je platio 12 milijuna dolara za četiri reklamna spota, umjetnik s najskupljim videospotovima: Scream (do danas), Black Or White, kao i You Rock My World; na svakoga od njih potrošeno je više milijuna dolara.

Isto tako milijuni su potrošeni u produkciju spotova Remember The Time kao i In The Closet, u Guinessovoj knjizi rekorda Jacksonu je upisan kao ‘najuspješniji zabavljač svih vremena’, s prodajom od 11 karata po sekundi, najbrže rasprodan niz koncerata: 750.000 ulaznica za 50 planiranih koncerata u Londonu od srpnja 2009. do ožujka 2010., zajedno s obitelji drži rekord kao najuspješnija obitelj pop glazbe, 24 singla na njemačkim ljestvicama singlova s istovremeno devet albuma na njemačkim ljestvicama albuma unutar jednoga tjedna,…

Kakva god bila istina (u privatnom životu), hvala za djelo mr. MJ.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.