Cvatu u studenom

Znate li zašto baš krizanteme nosimo na grobove voljenih?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Krizantema je u Hrvatskoj simbol prolaznosti života, smrti i žaljenja. Upravo zato je nezaobilazan dio aranžmana koje stavljamo na posljednja počivališta svojih najmilijih, piše Zadovoljna.hr.

Krizantema (Chrysanthemum) je rod s tridesetak višegodišnjih cvjetnica iz porodice glavočika. S obzirom na to da u našim krajevima cvate u studenom i zaštitno je cvijeće tog mjeseca, ljudi su je počeli nositi voljenima na grob u sklopu blagdana Svih svetih. Otporna je na niske temperature i mraz.

Iako njezini šareni cvjetovi šire poruku da početak zime može biti okarakteriziran ljepotom, u nas se smatra simbolom prolaznosti, smrti i žaljenja.

U Francuskoj se ovo cvijeće stavlja na grob voljenih od 11. studenog 1919. godine, odnosno od prve godišnjice Dana primirja u Prvom svjetskom ratu. Tadašnji predsjednik Raymond Poincare naredio je da se položi cvijeće na sve grobove preminulih u ratu. S obzirom na to da su krizanteme u to vrijeme bile jedne od rijetkih cvjetova u cvatu, upotrijebljeno je više od 30.000 krizantema i tradicija je rođena.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.