Savjeti

Zlatna pravila kojih se na putovanjima drže iskusni putoholičari

FOTO: Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Resorti su udobni, luksuzni, praktični i opuštajući, ali koliko vam zapravo pružaju od mjesta u kojem se nalazite? Možete li išta novo naučiti, osjetiti ili doživjeti? Po čemu se zapravo razlikuje resort u Turskoj od onoga u Hrvatskoj?

Istinski ljubitelji putovanja, vole barem dio puta odvojiti za život s lokalcima, isprobavati nove stvari za prevladavanje strahova, rješavanje predrasuda i prije svega, upoznavanje novih kultura, ali i samoga sebe.

Besciljno lutanje tržnicama, ulicama i kvartovima, ćaskanje s lokalnim umjetnicima i obrtnicima, jutarnja tišina u središtu grada… Sve su to razlozi zašto je tako lako zaljubiti se u putovanja i poželjeti iznova i iznova dolaziti na mjesta po prvi put. Iskusni putoholičari pridržavaju se nekoliko pravila koja su sve samo nisu pravila. Ona vam dozvoljavaju da probijete granice i osobne barijere i uživate u trenutku.

Promatrajte svakodnevni život oko sebe

Ako zaista želite osjetiti puls mjesta, jedan od provjerenih savjeta za putovanja je da sami provedete nekoliko sati sjedeći u parku ili na prometnom kutu ulice samo gledajući svakodnevni život koji se događa ispred vas.

Usporite tok misli i obratite pozornost na detalje oko sebe. Mirisi, boje, ljudska interakcija i zvukovi. To je vrsta meditacije, povezivanja s mjestom i vidjet ćete stvari koje nikada prije niste primijetili, piše Novi list.

Izgubite se namjerno

Ako želite vidjeti dijelove grada u kojima žive i rade lokalci, morate ih posjetiti. Najbolji način za to je pješice, bez da znate točno kamo idete. Zapišite naziv hotela i adresu kako biste mogli uhvatiti taksi ako je potrebno, a zatim samo odaberite smjer i počnite hodati. Nikad ne znate kakve ćete nevjerojatne stvari pronaći na sljedećem zavoju…

Izađite iz svoje zone udobnosti

Izazovite sebe da isprobate stvari koje vam obično izazivaju tjeskobu. Što više to radite, tjeskoba će više nestati. Niste planinar? Idite na još pješačenja. Imate problema u razgovoru sa strancima? Razgovarajte sa svima. Plašite li se čudne hrane? Jedite najčudnije što možete pronaći.

Razlog zašto ovo funkcionira tako dobro tijekom putovanja je taj što je sve već toliko drugačije, što je još jedno novo iskustvo? Nitko ne zna tko ste ovdje, možete se potpuno iznova izmisliti.

Probudite se rano kako biste izbjegli gužve

Ustanite prije izlaska sunca kako biste imali najbolje atrakcije samo za sebe, izbjegavajući velike gužve i rijeke turista. To je također čarobno vrijeme za fotografije zbog mekog raspršenog svjetla i obično je lakše komunicirati s mještanima koji se spremaju za njihov dan.

Želite li fotografije poput razglednica s Instagrama? Morate izaći prije nego što se svi drugi pojave.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.