Zbog ovih pet jutarnjih navika kilogrami se gomilaju

Najveća grešku mršavljenja je započinjanje dana na krivi način, otkriva dr. Susan Peirce Thompson, predsjednica ‘Instituta za održivo mršavljenje’. Upravo je zato važno izbjegavati ove navike.

  1. Prespavate budilicu
    Čuli ste alarm na budilici, ali se niste ustali na vrijeme? Poznato je da nedostatak sna podiže razine kortizola u organizmu zbog čega nam se povećava apetit. Studija u jednom časopisu otkrila je da negativan utjecaj na težinu ima i pretjerani noćni odmor. Pokazalo se da osobe koje spavaju više od 10 sati imaju viši indeks tjelesne mase od onih koji to čine do 7 do 9 sati tijekom noći.

    2. Ne pospremate krevet

    Istraživanje je otkrilo da osobe koje svakoga jutra slažu krevet imaju 19 posto više šansi da će se dobro naspavati tijekom noći u odnosu na one koji to ne čine. Osobe koje su se naspavale nemaju potrebu za slatkim i kaloričnim izvorima energije tijekom dana što pozitivno utječe na figuru i održavanje tjelesne mase.

Možda će se na prvu loptu činiti smiješno Charles Duhigg tvrdi da osobe koje spremaju krevet pokazuju i neke druge pohvalne navike, primjerice sklonije su spakirati si zdravi obrok za posao, a pokazali su se i boljim u raspoređivanju kućnog budžeta.

3. Spremate se za posao u mraku
Imate li navučene zavjese nakon buđenjima, propuštate pozitivne efekte koje sunce ima na ljudsko tijelo. Studija objavljena u časopisu “PLOS One” pokazala je da ljudi koji se ujutro izlažu sunčevim zrakama imaju niži indeks tjelesne mase od osoba koja to ne čine, bez obzira na to što jeli. Studija sugerira da je dovoljno na dnevnom sunčevom svjetlu provesti 20 do 30 minuta da bi uživali u ovom pozitivnom efektu.

4. Ne važete se
Istraživači sveučilišta u Cornellu proučavali su navike 162 pretile žene i muškarca tijekom dvije godine. Analiza je pokazala da su u gubitku kilograma bile uspješnije osobe koje su se vagale svakoga jutra, jer su tako kontrolirale unos hrane ostatak dana. Studija je pokazala i da je najbolje vagati se odmah nakon buđenja, jer je tada težina najniža u danu.

5. Preskačite doručak

Osobe koje započinju dan uravnoteženim obrokom od 600 kalorija imaju manje šansi da pate od naglih napada gladi, nego oni koji za doručak pojedu oko 300 kalorija nemasnih proteina i ugljikohidrata. Do ove spoznaje došli su istraživači sa sveučilišta u Tel Avivu, koji su otkrili i da se lakše pridržavati kalorijskih ograničenja u danu ako jutro započnete s pravim doručkom.

Izvor: zadovoljna.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.