Najpoznatija žitarica na svijetu

Za doručak ili međuobrok: Znate li što se dogodi vašem tijelu ako svaki dan jedete zobenu kašu

FOTO Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Možda ne izgleda najprivlačnije, već je i pomalo dosadnjikava, možda je i malo bezukusna ako se ne pojača dodacima poput voća i orašastih plodova, ali zobena kaša zasigurno je jedan od najboljih izbora za doručak, piše Zadovoljna.hr.

Zob je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih žitarica na svijetu, poznata po svojim izuzetnim hranjivim vrijednostima, a više od dvjesto godina ljudi uzgajaju i beru zob za hranu, ali i lijekove. U medicini se zobena kaša koristi za liječenje problema s kožom te neuroloških i ginekoloških problema, između ostalog.

Jedna od najboljih dobrobiti svakodnevne konzumacije zobene kaše jest da se na taj način mogu spriječiti pretilost i višak kilograma. To se događa zahvaljujući osjećaju sitosti i zadovoljavanja gladi koji daje zobena kaša. Uz zobenu kašu osjećaj sitosti traje dulje te doprinosi višestrukim pozitivnim promjenama u tijelu. Prije svega, zobena kaša osigurava nisku razinu energije duže vrijeme. Drugo, zobena kaša daje organizmu vrijedna vlakna zbog kojih osjećaj punoće želuca traje duže.

Jedete li zobenu kašu za doručak svaki dan, također možete znatno smanjiti cjelokupni dnevni unos kalorija, pa čak i za osamdeset posto. U studiji u kojoj se uspoređivala konzumacija doručaka s visokim glikemijskim indeksom i onih s niskim glikemijskim indeksom, pokazalo se da je zobena kaša spriječila pretjeranu konzumaciju kalorija tijekom ostalih obroka u danu.

Većina prehrambenih namirnica s niskim udjelom kalorija i masti neće postići da se nakon jela osjećamo zadovoljno. Zobena kaša dobar je izbor za postizanje tog osjećaja sreće i zadovoljstva te zdrave sitosti, što također znači da ćete tijekom ostatka dana jesti manje. Svakodnevno smanjenje potrebe za kalorijama rezultirat će izvrsnim gubitkom kilograma i promjenama masnog tkiva u tijelu.

Iako je zobena kaša jedan od najzdravijih izbora za doručak, kod određenih zdravstvenih problema, primjerice gihta, zobena kaša nije najbolji izbor za svakodnevnu konzumaciju. U slučaju da vas muče neke poteškoće sa zdravljem, konzultirajte se s liječnikom ili nutricionistom prije nego što uvedete promjene u svoju prehranu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.