Vježba disanja koja hladi tijelo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ako se vaše dosadašnje metode rashlađivanja, od lepeze do klimatizacijskog uređaja, od čestih hladnih tuševa do neprestanih ispijanja ledenih čajeva, nisu pokazale uspješnima, iskušajte jednostavne jogijske tehnike rashlađivanja tijela.

Udobno sjednite, bilo u položaj za meditaciju ili na stolac, ispruženih leđa, opustivši ruke na koljenima, po mogućnosti u mudri za meditaciju (spojene jagodice palca i kažiprsta). Osvijestite disanje i napravite nekoliko dubokih udaha i izdaha.

Sheetali pranajama

Isplazite jezik pa bez naprezanja uvijte njegove strane prema gore, tako da, gotovo dodirujući se, tvore oblik cjevčice. Polako i duboko udahnite kroz „cjevčicu“ proizvodeći zvuk poput tihog srkanja; odmah ćete na jeziku osjetiti rashlađenje. Zatim uvucite jezik, zatvorite usta i što lakše izdahnite na nos. Ako ne uspijevate uviti jezik u „cjevčicu“, ne brinite se, spadate u trećinu populacije koja to ne može izvesti. No možete isprobati ostale dvije tehnike.

Sheetkari pranajama

Lagano stisnite zube držeći usne razdvojenima kao u širokom osmijehu. Ako želite, možete opustiti jezik ili ga saviti unazad, tako da njegova donja strana dodiruje mekani dio nepca (kechari mudra). Udahnite polako i duboko kroz prostore među zubima, zatvorite usta te što lakše izdišite na nos.
Pri izvođenju sheetali i sheetkari pranajama održavajte svjesnost na disanju, jeziku, proizvedenom zvuku i rashlađenju koje donosi udahnuti zrak. Radi boljeg djelovanja, s vremenom postupno povećavajte trajanje udaha. Možete ponoviti 10-15 puta.

Kaki mudra

Polako počnite gledati u vrh nosa i pokušajte ne trepnuti tijekom vježbe. Skupite usne kao kad pijete na slamku tvoreći „kljun“ kroz koji možete udisati. Udahnite polako i duboko kroz tako oblikovane usne. Kad završite s udahom, opustite ih, zatvorite usta i polako izdahnite na nos. Ako se očni mišići umore, opustite ih svako malo ili se, u slučaju velike nelagode, zagledajte u neku točku ispred sebe. Lako ćete uočiti da, iako su oči otvorene, ubrzo prestajete biti svjesni svijeta oko sebe, čime se ostvaruje glavni cilj ove vježbe – samopromatranje. Radite 3-5 minuta. Oni koji imaju ozbiljnih probleme s očima ili pate od duboke depresije, neka ne izvode kaki mudru.

Uz to što rashlađuju tijelo i opuštaju mišiće, ove pranajame uklanjaju duševnu i emocionalnu napetost, što ih čini izvrsnima za ublažavanje psihosomatskih bolesti poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Pomažu u razvijanju kontrole nad gladi i žeđi te stvaraju osjećaj zadovoljstva. Oni koji pate od astme, bronhitisa, niskog tlaka ili kroničnog zatvora ne bi ih trebali izvoditi. Također, nemojte ih izvoditi u onečišćenom ili hladnom okolišu.

 

Izvor:sensaklub.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: