Pizza je jedna od najpoželjnije hrane diljem svijeta, ali pazite li na prehranu, vjerojatno znate da je morate izbjegavati zbog ogromne količine ugljikohidrata koji se kriju u njoj, posebice u klasičnom tijestu. U potrazi za zdravim varijantama pronašli smo nekoliko recepata za tijesto, a vama prenosimo onaj od palente!
Potrebna vam je litra vode, 450 grama palente, dvije žlice maslaca, sol, papar i oko pet dekagrama parmezana ili nekog drugog tvrdog naribanog sira.
U lonac ulijte vodu, posolite je i pričekajte da zakipi. Skinite ga s vatre i lagano umiješajte palentu, a potom vratite na štednjak i neprestano miješajte oko pet minuta, odnosno dok se palenta ne počne odvajati od lonca i postane čvrsta. Dodajte i malo papra, dvije žlice maslaca i parmezan.
Gotovu palentu prebacite na podlogu za pečenje koju ste prekrili papirom za pečenje i namazali sa žlicom maslinovog ulja. Stanjite palentu na debljinu od oko jedan centimetar i pustite da se ohladi i stvrdne, a potom možete slagati svoju zdravu verziju pizze.
Neizostavna je, naravno, pasirana rajčica u koju možete ubaciti žlicu origana, a onda slažete nadjev po vašoj volji.
I to bi bilo to od posla. Nadjevenu palentu pecite oko 15 minuta na 200 stupnjeva, a kad je piza gotova, izvadite je iz pećnice i pustite da se malo ohladi kako bi se palenta ponovno stvrdnula.
Uživanje u vašoj zdravoj pizzi može početi. Dobar tek!
(FOTO: Pixabay)