Ukusni džem od marelica kralj je doručka, odličan dodatak ljetnim slasticama, a možete ga poslužiti i kao prilog mesu. U samo tri jednostavna koraka napravite slastan džem, piše Zadovoljna.hr.
SASTOJCI:
1,5 kg svježih marelica
1 kg šećera
200 ml jabučnog soka
1 veći limun
komadić maslaca
PRIPREMA:
1. Operite marelice i očistite ih od koštica. Narežite marelice na komade, stavite ih u veliki lonac i dodajte jabučni sok. Kuhajte dok smjesa ne zavrije, smanjite temperaturu pa prokuhajte još desetak minuta dok marelice ne omekšaju.
2. Smjesi dodajte šećer i sok jednog limuna, pa promiješajte i pustite da krčka na umjerenoj temperaturi još dvadesetak minuta.
3. Maknite lonac s vatre te skinite eventualne nečistoće s vrha lonca. Vrućem džemu dodajte komadić maslaca, dobro promiješajte cijelu smjesu i pustite da se ohladi desetak minuta. Tako pripremljen džem ulijte u tople sterilizrane staklenke, poklopite ih i pohranite na tamno i hladno mjesto.
Kako bi bili sigurni da je džem gotov, drvenom kuhačom prebacite malu količinu vrućeg džema na hladan tanjur kojeg bi trebalo prethodno rashladiti u zamrzivaču te pričekajte minutu. Ako tanjur možete okrenuti iznad svoje glave bez curenja, znači da je džem gotov, u suprotnom nastavite kuhati voćnu smjesu.