Večeras se u zagrebačkom hotelu Esplanade veselilo i slavilo. Naime, proglašeni su najbolji među najboljim restoranima i chefovima Hrvatske po izboru Dobrih restorana. Već petu godinu zaredom jedini ovakav izbor u nas, koji je nastao kao zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta, donosi kompletan pregled po pojedinim regijama onih koji su zaslužili da ih se naziva top-restoranima Hrvatske. Svi oni su na tu listu stigli zahvaljujući potpunoj predanosti onome što rade, ulažući neprestani trud i energiju kako bi se održali na samom vrhu i kako bi trajali još puno godina. Nositi ime vrhunskog i najboljeg u jednoj zemlji nije mala stvar, to treba opravdati i u budućnosti jer gosti naprosto ne praštaju. Kad je restoran konstantno pun i kad se za stol u njemu mora čak i čekati, znači da se tamo radi nešto dobro, da je hrana koju ti kuhari s cijelim svojim timom pripremaju zaista vrhunska i da se na takvo mjesto vraća. U restoran se ne ide zadovoljiti glad, u restoran se ide radi doživljaja, radi novog iskustva. To je zadovoljstvo koje se pamti i koje se dijeli s ljudima koji, pak, dijele iste interese i kojima hrana nije samo hrana, piše Jutarnji list.
Tradicija s pomakom
Ove je godine prema svim kriterijima, i to prvi put u pet godina Dobrih restorana, jedan restoran i njegov vlasnik te glavni chef osvojio naslov pobjednika kao najbolji restoran Dalmacije, najbolji restoran Hrvatske te najbolji chef godine. Riječ je o šibenskom restoranu Pelegrini koji je i lani slavio u prve dvije kategorije, no ove je godine Rudolf Štefan ponio i titulu najboljeg chefa, a izabrali su ga njegovi kolege, njih ukupno stotinu. Nekako i ne čudi da je ovaj restoran i ovaj chef osvojio sve što je mogao jer je Pelegrini u kratkom vremenu postao ime koje ima posebno značenje na našoj gastro sceni. Štefan se od samih početaka drži svog koncepta koji uključuje pripremu jela s namirnicama karakterističnima za Dalmaciju, ali s pomakom. Od tradicije nije pobjegao, na njoj se sve temelji, ali Štefan i ona poznata jela tog kraja interpretira na sasvim drugačiji, svoj način. Taj je restoran i jedan od članova cijenjene europske udruge JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe), a doći na tu listu mogu samo oni vrhunski.
Popis ostalih najboljih restorana pogledajte OVDJE.