Torta od mrkve od oraha poseban je klasik koji vole i mali i veliki sladokusci, a savršena je za baš svaku priliku. Gotova je za tren i lijepo nadopunjuje arome i okuse oraha, cimeta i ostalih začina.
Nina Mrvica podijelila je s nama ovaj recept koji ima posebno mjesto u njenom domu.
-To je torta koju najviše voli Grgo pa je radim za skoro svaku prigodu. Grgo (3,5 g) ne voli čokoladu i ne jede ništa čokoladno tako da smo jedno vrijeme bili u potrazi za njegovim omiljenim okusima – kaže Nina.
Dodaje i da kada joj se ne peče cijela torta, ispeče samo pola doze biskvita kojeg pospe šećerom u prahu, a takav kolač sjajno paše ujutro, uz šalicu kave ili toplog mlijeka.
Torta od mrkve i oraha by Nina Mrvica:
SASTOJCI
BISKVIT
- 145 ml ulja
- 3 jaja L veličine
- 100 g muscovado smeđeg šećera
- 85 g šećera
- 235 g naribane mrkve
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 0,5 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 90 g oraha, krupnije sjeckanih
- 1 žličica arome vanilije
- 1,5 žličica mix začina ( cimet, đumbir, kardamom, muškatni oraščić)
- 120 g kiselog vrhnja
KREMA
- 500 g sirnog namaza (ja sam koristila ABC)
- 150 g šećera u prahu
- 200 g maslaca, sobne temšerature
- žličica arome vanilije, po želji
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva okrugla kalupa promjera 20 cm. Dno svakog kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte ulje, jaja i šećere. Mikserom izradite smjesu. Dodajte aromu vanilije i vrhnje pa sve nanovo povežite.
- Mrkvu naribajte na sitnije komade pa je stavite po strani. Po želji možete koristiti i širi ribež.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i začine. Pomiješane sastojke dodajte smjesi ulja,jaja i šećera. Mikserom sve izradite. Sada dodajte naribanu mrkvu i krupnije sjeckane orahe.
- Smjesu povežite špatulom pa je ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Biskvite ostavite u kalupu 10-15 minuta pa ih prebacite na rešetku za hlađenje.
KREMA
- Sirni namaz i šećer u prahu izradite mikserom. Dodajte maslac sobne temperature i aromu vanilije pa sve povežite u kompaktnu smjesu.
- Krema je odmah sprema za korištenje.
SLAGANJE
- Ako vam je površina biskvita neravna tada je nazubljenim nožem poravnajte.
- Biskvit postavite na pladanj za posluživanje. Na biskvit stavite kremu (otprilike 1/3 kreme) pa na to postavite drugi biskvit.
- Sve obložite preostalom kremom.
- Po želji tortu ukrasite mljevenim i/ili sjeckanim orasima.
Dobar tek!