Klasik koji vole veliki i mali

Torta od mrkve i oraha savršena je za svaku priliku. Napravite je po receptu food blogerice Nine Mrvice

FOTO Bakeme.com.hr

Torta od mrkve od oraha poseban je klasik koji vole i mali i veliki sladokusci, a savršena je za baš svaku priliku. Gotova je za tren i  lijepo nadopunjuje arome i okuse oraha, cimeta i ostalih začina.

Nina Mrvica podijelila je s nama ovaj recept koji ima posebno mjesto u njenom domu.

-To je torta koju najviše voli Grgo pa je radim za skoro svaku prigodu. Grgo (3,5 g) ne voli čokoladu i ne jede ništa čokoladno tako da smo jedno vrijeme bili u potrazi za njegovim omiljenim okusima – kaže Nina.

Dodaje i da kada joj se ne peče cijela torta, ispeče samo pola doze biskvita kojeg pospe šećerom u prahu, a takav kolač sjajno paše ujutro, uz šalicu kave ili toplog mlijeka.

Torta od mrkve i oraha by Nina Mrvica:

SASTOJCI

BISKVIT

  • 145 ml ulja
  • 3 jaja L veličine
  • 100 g muscovado smeđeg šećera
  • 85 g šećera
  • 235 g naribane mrkve
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 0,5 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 90 g oraha, krupnije sjeckanih
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1,5 žličica mix začina ( cimet, đumbir, kardamom, muškatni oraščić)
  • 120 g kiselog vrhnja

KREMA

  • 500 g sirnog namaza (ja sam koristila ABC)
  • 150 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca, sobne temšerature
  • žličica arome vanilije, po želji

 

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva okrugla kalupa promjera 20 cm. Dno svakog kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte ulje, jaja i šećere. Mikserom izradite smjesu. Dodajte aromu vanilije i vrhnje pa sve nanovo povežite.
  3.  Mrkvu naribajte na sitnije komade pa je stavite po strani. Po želji možete koristiti i širi ribež.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i začine. Pomiješane sastojke dodajte smjesi ulja,jaja i šećera. Mikserom sve izradite. Sada dodajte naribanu mrkvu i krupnije sjeckane orahe.
  5.  Smjesu povežite špatulom pa je ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Biskvite ostavite u kalupu 10-15 minuta pa ih prebacite na rešetku za hlađenje.

KREMA

  1. Sirni namaz i šećer u prahu izradite mikserom. Dodajte maslac sobne temperature i aromu vanilije pa sve povežite u kompaktnu smjesu.
  2. Krema je odmah sprema za korištenje.

SLAGANJE

  1. Ako vam je površina biskvita neravna tada je nazubljenim nožem poravnajte.
  2. Biskvit postavite na pladanj za posluživanje. Na biskvit stavite kremu (otprilike 1/3 kreme) pa na to postavite drugi biskvit.
  3. Sve obložite preostalom kremom.
  4. Po želji tortu ukrasite mljevenim i/ili sjeckanim orasima.

 

Dobar tek!

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.