Više

    Svjetski mediji o hrvatskim delicijama: 15 stvari koje treba probati

     

    Osim prirodnih ljepota, strani mediji su počeli primjećivati i gurmansku ponudu Hrvatske.

    U nastavku možete pogledati kojih to 15 jela preporučuje BuzzFeed:

    1. Hobotnica

    Hobotnicu se preporučuje čak i gadljivima jer je stvarno ukusna. Može se jesti pečena ili u salati, a za razliku od ponude u nekim azijskim zemljama, hrvatske hobotnice ne gmižu po tanjuru.

    2. Kamenice

    Većina Kamenica dolazi sa Stona i Malog Stona na Pelješcu i stvarno su ogromne i ukusne. Mogu se jesti i pečene i prelivene sirom.

    3. Carpaccio

    Tanko narezani sirovi biftek izvorno dolazi iz Italije, ali popularan je i u Hrvatskoj. Može se posluživati i tuna, a neki restorani nude čak i vegetarijansku opciju.

    4. Rižoto s plodovima mora

    Svježi morski plodovi u kombinaciji s rižom su savršenstvo za nepce, a čisto more samo je jamstvo kvalitete sastojaka.

     

    5. Crni rižoto

    Ovo je nadaleko poznata dalmatinska delicija. Posebno je zabavno što vam od crnog rižota, osim što je ukusan. Ostaje crni jezik. A kako je ovo jelo gotovo zaštitni znak Dalmacije, crni jezik je suvenir kojeg morate ponijeti sa sobom.

    6. Kruh i maslinovo ulje

    Možda ne mislite da je Hrvatska zemlja maslinovog ulja, ali ondje ga proizvode zaista mnogo. U tradicionalnim konobama poslužuju maslinovo ulje i kruh kao predjelo.

    maslinovo-ulje

    7. Sir

    Većina sireva proizvodi se lokalno i zato je svjež. Posebno ukusni sir može se naći na otoku Mljetu, blizu Dubrovnika.

    8. Domaća vina

    Hrvatskom je razbacano preko 300 vinskih regija, no zbog lošeg izvoza mnoga domaća vina mogu se probati samo u zemlji. U unutrašnjosti se proizvode uglavnom bijela vina, a u Dalmaciji crna.

    vinograd1

    9. Domaća tjestenina

    Hrvatska je poznata po domaćoj tjestenini, vjerojatno zbog utjecaja susjedne Italije. Najviše se jedu špageti, njoki i makaroni.

    10. Burek

    Burek je tjestenina punjena mesom, povrćem ili sirom i to je jelo ostalo još od Otomanskog Carstva. Jelo je savršeno za pojesti nakon pijane noći, a može se pronaći u gotovo svim pekarama. Iako većina Hrvata tvrdi da više vole domaći burek od onog iz pekare, i onaj iz pekare dobro dođe u škripcu.

    11. Ćevapi

    Ćevapi su zapravo prutići mljevenog mesa koji se poslužuju u pecivu, ali način na koji se pripremaju daje im nekakav poseban šarm i boljeg su okusa nego što se čini. Kao prilog možete uzeti luk, kečap, rajčicu itd. no lokalno stanovništvo tvrdi da ima samo jedan pravi način jedenja ćevapa – s kečapom.

    fast food -cevapi

    12. Rakije

    Hrvatska je poznata po svojim voćnim likerima napravljenima od vina ili fermentiranogvoća. Rakije se piju prije jela da potaknu apetit ili poslije jela da potaknu probavu. Samo budite pažljivi: iako se ponekad tako ne čini, u voćnim rakijama ima dosta alkohola.

    13. Bijela riba i blitva

    Iako se može činiti dosadno, bijela riba i blitva jedno su od najpopularnijih dalmatinskih jela. Riba se priprema vrlo jednostavno, tek s nešto maslinovog ulja i začina. Blitva se pomiješa s krumpirima, a to je jelo u Dalmaciji toliko omiljeno da se Dalmatince naziva ‘blitvarima’.

    14. Torta od badema

    To je vrlo tradicionalna dalmatinska slastica napravljena uglavnom od bedema i sira, a Dalmatinci je jedu cijeli život, uglavnom na proslavama rođendana i drugim posebnim prilikama.

    15. Rožata

    To je tradicionalna vrsta pudinga karakteristična za dubrovačko područje. Ime ‘rožata’ dolazi od riječi ‘rozalin’ što znači liker od ruže s kojim se puding prelijeva.

    izvor:net.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Agencija Serena Production & Casting za HRT oglašava...

      Za potrebe snimanja serije o caru Dioklecijanu Agencija Serena Production & Casting je u potrazi za većim brojem 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝘀𝘁𝗮-𝗠𝗨𝗦𝗞𝗔𝗥𝗔𝗖𝗔, 𝘂 𝗱𝗼𝗯𝗶 𝗼𝗱 𝟭𝟴 𝗱𝗼...

    Milić: Sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a prošao...

    Tjedan dana od parlamentaranih izbora počeli su službeni pregovori za formiranje parlamentarne većine. Domovinski pokret jučer je sjeo s predstavnicima koalicije Rijeke pravde te...

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju...

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...

    NAJNOVIJE

    Agencija Serena Production & Casting za HRT oglašava potrebu za statistima s područja Knina, Drniša, Splita, Sinja, Vrlike i okolice

      Za potrebe snimanja serije o caru Dioklecijanu Agencija Serena Production & Casting je u potrazi za većim brojem 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝘀𝘁𝗮-𝗠𝗨𝗦𝗞𝗔𝗥𝗔𝗖𝗔, 𝘂 𝗱𝗼𝗯𝗶 𝗼𝗱 𝟭𝟴 𝗱𝗼...

    Milić: Sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a prošao ‘u partnerskom ozračju’

    Tjedan dana od parlamentaranih izbora počeli su službeni pregovori za formiranje parlamentarne većine. Domovinski pokret jučer je sjeo s predstavnicima koalicije Rijeke pravde te...

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju pripreme marende

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...