Više

    Zavirite u popis kulinarskih riječi

    Što znači blanširati, a što gratinirati?

     

    Obožavate kuhati, ali često ne stignete pripremiti sve ono o čemu čitate ili gledate na televiziji? U eri popularizacije kuhanja, osjećate se ‘so out’ jer ne razumijete polovicu pojmova o kojima se piše?

    Bez brige, uz ovaj mali kulinarski leksikon, razotkrit ćete sve gastro ‘misterije’ i postati još bolja kuharica, piše ELLE.hr

    Flambirati: Jela preliti zagrijanim jakim alkoholom (vinjak, konjak, viski), a zatim zapaliti. To profinjuje okus jela.

    Blanširati: Kratko stavljanje mesa ili povrća u kipuću vodu kako bi se sačuvala boja, uništile bakterije ili zbog lakšeg guljenja.

    Gratinirati: Zapeći u pećnici. Jela za gratiniranje često se posipaju sirom i mrvicama te prelijevaju umakom, primjerice od vrhnja i jaja.

    Karamelizirati: Postupno rastopiti šećer ili pržiti povrće (luk) dok ne dobije smeđu boju.

    Pirjati: Postupak kojim se meso ili povrće najprije poprži na masnoći, a zatim kuha uz dolijevanje malo tekućine (npr. vode ili vina), na slaboj vatri i obično duže vrijeme. Posuda u kojoj se hrana pirja mora biti poklopljena kako iz nje ne bi izašla para.

    Poširati: Staviti namirnice koje se lako raspadaju (npr. ribu, jaja) u mnogo zavrele vode, s time da ta tekućina više ne smije vrijeti nego samo malo “vući” sitne mjehuriće na površinu.

    Panirati: Manje komade mesa, ribe ili povrća uvaljati najprije u brašno, zatim u umućeno jaje i na kraju u krušne mrvice pa pržiti u vrućoj masnoći da dobije hrskavu koricu.

    Legirati: Žumanjak izmiješati sa tekućinom pa ga, neprekidno mješajući, polako uliti u vruću tekućinu koja, međutim, ne smije više vrijeti. Inače bi se jaja mogla zgrušati. Legiraju se juhe, umaci i kaše.

    Sotirati: Metoda pripreme hrane na malo masnoće u plitkoj tavi na relativno visokoj temperaturi. Sastojci se obično narežu na komadiće ili tanko narežu kako bi se brže ispekli. Sotirana hrana obično izvana malo posmeđi, no zadržava svoju teksturu, vlažnost i okus.

    Pasirati: Protisnuti namirnice kroz fino sito ili napravu za pasiranje.

    Rekonstituirati: Termin koji označava postupak dodavanja vode dehidriranoj hrani kako bi ponovo postala tekuća. Rekonstituiraju se npr. mlijeko ili jaja u prahu.

    Sterilizirati: Uništavati mikrobe sa hrane ili posuđa pomoću visoke temperature, između 110 i 115 °C.

    Ukuhati: Brzo kuhati na jakoj vatri da bi temeljac, umak ili slične tekućine postale gušće, a njihov okus jači.

    Zaprška: Brašno popržimo na masnoći dok ne postane zlaćano (svijetla zaprška) ili smeđe (tamna zaprška).

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Boćari Primoštena 2020 osvojili Zimsku ligu

    Boćarski klub Primošten 2020 pobjednik je ovogodišnje Zimske boćarske lige. Primoštenci su u finalu, nakon pripetavanja, sa 5:4 svladali boćare Šibenika 2020, dok je...

    FOTO Krkaši i Krkašice odradili odličan posao u...

    Zaton je u nedjelju ugostio drugu veslačku regatu ovosezonskog Kupa Dalmacije. Na najljepšoj prirodnoj stazi natjecalo se 440 velsačica i veslača, a sve u...

    Kako frontmen grupe Silente zvuči u solo izdanju...

    Tibor Karamehmedović, autor, vokal i gitarist grupe Silente, u petak u Kući umjetnosti Arsen predstavlja svoj novi album Požalit se nekom koji je izašao...

    Županija povećala izdvajanje za HGSS: Volonterski rad koji...

    Luka Dubravica, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Šibenik i šibensko-kninski župan Marko Jelić potpisali su danas ugovor o financiranju rada HGSS-a vrijedan...

    NAJNOVIJE

    FOTO Boćari Primoštena 2020 osvojili Zimsku ligu

    Boćarski klub Primošten 2020 pobjednik je ovogodišnje Zimske boćarske lige. Primoštenci su u finalu, nakon pripetavanja, sa 5:4 svladali boćare Šibenika 2020, dok je...

    FOTO Krkaši i Krkašice odradili odličan posao u domaćim vodama

    Zaton je u nedjelju ugostio drugu veslačku regatu ovosezonskog Kupa Dalmacije. Na najljepšoj prirodnoj stazi natjecalo se 440 velsačica i veslača, a sve u...

    Kako frontmen grupe Silente zvuči u solo izdanju provjerite sutra u Arsenu

    Tibor Karamehmedović, autor, vokal i gitarist grupe Silente, u petak u Kući umjetnosti Arsen predstavlja svoj novi album Požalit se nekom koji je izašao...

    Županija povećala izdvajanje za HGSS: Volonterski rad koji spašava živote moraju prepoznati sve lokalne razine

    Luka Dubravica, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Šibenik i šibensko-kninski župan Marko Jelić potpisali su danas ugovor o financiranju rada HGSS-a vrijedan...