Kako prepoznati zlostavljača

Što je gaslighting? Šest znakova uz koje ćete ga prepoznati u veziFoto: Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gaslighting je oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač nastoji izluditi žrtvu kako bi počela sumnjati u samu sebe i svoju stvarnost, piše Zadovoljna.hr.

Općeprihvaćeni izraz gaslighting potječe iz kazališne predstave Gas Light iz 1938. godine u kojoj muškarac pokušava manipulirati i izluditi svoju ženu do točke u kojoj ona sama sebe preispituje u svemu.

Nekoliko godina kasnije 1944. prema toj predstavi snimljen je i film Gaslighting u kojem glumi Ingrid Bergman. Ona glumi Paulu, ženu čiju stvarnost, navodno divan suprug Gregory potkopava. Njegov cilj je da ju stavi u instituciju kako bi se dočepao njenog bogatstva, odnosno njenih dragulja. Svoju ženu želi prikazati kao psihički, nestabilnu osobu i počinje manipulirati njome, sve dok ona ne počinje sumnjati u sve oko sebe. Ipak, na kraju shvaća što joj je napravljeno.

Međutim, mnogi ostaju godinama u takvim odnosima jer se na neki način vežu za manipulatora i vjeruju da on sve čini za njihovo dobro. Osoba počinje preispitivati sebe, svoja sjećanja, nedavne događaje i svoje percepcije.

Nakon komunikacije s osobom koja vam to čini možete se osjećati ošamućeno i pitati se je li nešto nije u redu s vama. Možda ćete biti potaknuti da mislite da ste zapravo krivi za nešto ili da ste jednostavno previše osjetljivi.

Više pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: