Više

    Stalno ste umorni? Isprobajte ovaj recept za bogato varivo koje vraća energiju

     

    U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za lećom jer leća je lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima.

    Samo pola šalice kuhane leće sadrži čak 9 grama proteina, a dobro znamo koliko su proteini bitni za dobro zdravlje i izgradnju mišića. Dovoljno spavate, a nemate energije i stalno ste umorni? Takvo stanje organizma može biti jedan od pet znakova da ne jedete dovoljno proteina.

    Zimski mjeseci i variva baš se vole. Uz leću ukuhajte i ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od mrkve, celera, poriluka, krumpira, ubacite i malo domaće prodimljene kobasice i šaku bulgura te uživajte u pravom gustom, zimskom varivu koje grije i dušu i tijelo. U tako bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, no ako ste od onih koji ipak vole gušće i kremastije jelo, izvadite nekoliko decilitara variva, pretvorite ga u pire štapnim mikserom, u pire dodajte vode i razrijedite pa vratite u lonac s varivom. Na taj ćete način dobiti željenu gustoću variva, a nećete ga dodatno otežati, piše portal Zadovoljna

    Sastojci:

    300 g smeđe leće
    1 poriluk
    2 režnja češnjaka
    2 mrkve
    komad celera
    1 žličica slatke mljevene paprike
    200 ml pasirane rajčice
    3 žlice bulgura
    3 srednje velika krumpira
    sol, papar
    1 lovorov list
    3 žlice maslinova ulja

    Po želji:
    1 par domaćih prodimljenih kobasica

    Priprema:

    1. Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite, posušite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.

    2. U zagrijanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte češnjak koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte otprilike 10 minuta.

     

     

    3. Potom dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).

    4. Ubacite leću, lagano posolite i pustite da se varivo kuha na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.

    5. U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u leću. Kuhajte dodatnih 20 minuta.

    6. Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 15 minuta. Po želji u tom trenutku dodajte i prodimljene domaće kobasice. Dodatno posolite i poparite, promiješajte pa izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite natrag u varivo. Izvadite kobasice pa ih narežite na kolutiće.

    7. Poslužite toplo, u dubokim tanjurima ili zdjelicama posipano sitno sjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    VIDEO Privremeni rotor na gradilištu čvora Mandalina

    Do 15. travnja 2025. na snazi je nova privremena regulacija prometa zbog radova na rekonstrukciji raskrižja državne ceste DC8 i Ulice V. Škorpika u...

    HNK Šibenik ima novog tehničkog direktora: ‘Ima prostora...

    Ante Milić novi je tehnički direktor HNK Šibenika, izvijestio je klub sa Šubićevca. Na tom je mjestu naslijedio Josipa Maleša. - Ante Milić dolazi s...

    Vodički Crveni križ pokrenuo akciju ‘Solidarnost na djelu’

    Crveni križ Vodice pokrenuo je  humanitarnu akciju 'Solidarnost na djelu' za prikupljanje pomoći za potrebite, nevidljive članove našeg društva koji su tu svuda oko...

    Cicvare i Međare u četvrtak 5. i petak...

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, bit će obustavljena isporuka električne energije u četvrtak, 5. prosinca od...

    NAJNOVIJE

    VIDEO Privremeni rotor na gradilištu čvora Mandalina

    Do 15. travnja 2025. na snazi je nova privremena regulacija prometa zbog radova na rekonstrukciji raskrižja državne ceste DC8 i Ulice V. Škorpika u...

    HNK Šibenik ima novog tehničkog direktora: ‘Ima prostora za napredak’

    Ante Milić novi je tehnički direktor HNK Šibenika, izvijestio je klub sa Šubićevca. Na tom je mjestu naslijedio Josipa Maleša. - Ante Milić dolazi s...

    Vodički Crveni križ pokrenuo akciju ‘Solidarnost na djelu’

    Crveni križ Vodice pokrenuo je  humanitarnu akciju 'Solidarnost na djelu' za prikupljanje pomoći za potrebite, nevidljive članove našeg društva koji su tu svuda oko...

    Cicvare i Međare u četvrtak 5. i petak 6. prosinca bez struje

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, bit će obustavljena isporuka električne energije u četvrtak, 5. prosinca od...