Više

    Obiluje vitaminima i mineralima

    Stalno ste umorni? Donosimo recept za jelo koje vraća energiju

     

    U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za lećom jer leća je lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima.

    Samo pola šalice kuhane leće sadrži čak 9 grama proteina, a dobro znamo koliko su proteini bitni za dobro zdravlje i izgradnju mišića. Dovoljno spavate, a nemate energije i stalno ste umorni? Takvo stanje organizma može biti jedan od pet znakova da ne jedete dovoljno proteina.

    Zimski mjeseci i variva baš se vole. Uz leću ukuhajte i ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od mrkve, celera, poriluka, krumpira, ubacite i malo domaće prodimljene kobasice i šaku bulgura te uživajte u pravom gustom, zimskom varivu koje grije i dušu i tijelo. U tako bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, no ako ste od onih koji ipak vole gušće i kremastije jelo, izvadite nekoliko decilitara variva, pretvorite ga u pire štapnim mikserom, u pire dodajte vode i razrijedite pa vratite u lonac s varivom. Na taj ćete način dobiti željenu gustoću variva, a nećete ga dodatno otežati.

     

    Sastojci:

     

    300 g smeđe leće

    1 poriluk

    2 režnja češnjaka

    2 mrkve

    komad celera

    1 žličica slatke mljevene paprike

    200 ml pasirane rajčice

    3 žlice bulgura

    3 srednje velika krumpira

    sol, papar

    1 lovorov list

    3 žlice maslinova ulja

     

    Po želji:

    1 par domaćih prodimljenih kobasica

     

    Priprema:

     

    1. Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite, posušite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.

     

    1. U zagrijanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte češnjak koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte otprilike 10 minuta.

     

    1. Potom dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).

     

    1. Ubacite leću, lagano posolite i pustite da se varivo kuha na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.

     

    1. U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u leću. Kuhajte dodatnih 20 minuta.

     

    1. Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 15 minuta. Po želji u tom trenutku dodajte i prodimljene domaće kobasice. Dodatno posolite i poparite, promiješajte pa izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite natrag u varivo. Izvadite kobasice pa ih narežite na kolutiće.

     

    1. Poslužite toplo, u dubokim tanjurima ili zdjelicama posipano sitno sjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom.

    Izvor: Zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca u službenom posjetu...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem u trodnevnom je službenom posjetu gradu Šibeniku. Cilj posjeta je razvoj ekonomske, turističke i...

    Nagrađujemo za predstavu ‘Dođi gola na večeru’ –...

    Predstava 'Dođi gola na večeru' bit će izvedena u petak, 26. i subotu, 27. travnja u 20 sati u produkciji HNK-a u Šibeniku. Autor...

    Karikaši jednom nogom u finalu ŠRKL-a, polufinale između...

    Ovosezonsko izdanje Šibenske rekreativne košarkaške lige ulazi u najzanimljiviji dio, onaj u kojem se odlučuje o medaljama. Nakon regularnog dijela prvo mjesto i direktan...

    NAJNOVIJE

    FOTO Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca u službenom posjetu Šibeniku

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem u trodnevnom je službenom posjetu gradu Šibeniku. Cilj posjeta je razvoj ekonomske, turističke i...

    Nagrađujemo za predstavu ‘Dođi gola na večeru’ – odgovori na nagradno pitanje i osvoji 2 x dvije uzlaznice

    Predstava 'Dođi gola na večeru' bit će izvedena u petak, 26. i subotu, 27. travnja u 20 sati u produkciji HNK-a u Šibeniku. Autor...

    Karikaši jednom nogom u finalu ŠRKL-a, polufinale između 90ers i Šišijevaca i dalje otvoreno

    Ovosezonsko izdanje Šibenske rekreativne košarkaške lige ulazi u najzanimljiviji dio, onaj u kojem se odlučuje o medaljama. Nakon regularnog dijela prvo mjesto i direktan...