Jeste li znali?

Sedam nevjerojatnih činjenica o tek rođenim bebama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Bebe su čudesna bića koja puno toga znaju bez obzira na to što izgledaju krhko. Pročitaj sedam stvari s kojima će te novorođenče potpuno zadiviti.

1. Novorođenčad zna što treba treba učiniti

Švedsko istraživanje iz 1987. godine uvelo je termin ‘puzanje do dojke’ nakon što su utvrdili da će novorođenče naći put do majčine dojke čim se rodi. Nakon poroda bebe su oprali i osušili, a zatim ih stavljali na majčina prsa i svaki put beba bi dopuzala do majčine dojke kako bi došla do hrane.

2. Znaju tko im je mama, vanjski svijet za malo biće može biti zastrašujuće i neodoljivo mjesto, sa svim novim stvarima i zvukovima. Iako bebi treba vremena da se razvije, ona od rođenja prepoznaje mamin glas i miris.

3. Nakon rođenja nemaju suza. Nemoj ovo shvatiti krivo – bit će puno plakanja, ali prvih nekoliko mjeseci beba neće plakati sa suzama. Njezini suzni kanali rade, ali oni će imati dovoljno suza samo kako bi kanali normalno funkcionirali.

4. Većina beba rodi se s plavim očima bez obzira na genetiku većina beba rodi se s nebesko plavim očima. Promjena boje dogodit će u idućih šest mjeseca djetetovog života.

5. Kratkovidne su, ali te vide. Evo jedne slatke činjenice, prosječno novorođenče može vidjeti 25 centimetra ispred sebe. Točno toliko da vidi svoju mamu. Beba te može vidjeti dok je hraniš, tvoje lice je na toj udaljenosti.

6. Nemaju razvijenu čašicu na koljenima. Bebe se rađaju s hrskavicom koja sliči koljenima, ali prava čašica razvijat će se do šestog ili sedmog mjeseca života. Bitno je da se dogodi prije nego dijete počne puzati.

7. Imaju više kostiju od odraslih ljudi. Novorođenče se rađa s više od 300 kostiju, dok mi odrasli imamo 206 . Kako dijete raste tako se kosti spajaju, piše Miss7.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.