Više

    Mimoza

    Recept za osvježavajuću tortu koja simbolizira žensku snagu

     

    Mimoza je u nekim dijelovima svijeta simbol Dana žena i ženske snage, a u Italiji su našem danu posvetili i posebnu tortu koja je ime dobila po tom predivnom cvijetu. Ako danas nađete malo vremena za pripremiti kakvu slasticu sebi u čast – neka to bude ova ukusna i osvježavajuća torta koja priziva proljeće.

    Mimoza torta se sastoji od biskvita, kreme od pudinga i dodataka agruma u obliku pekmeza i likera, a svoj naziv duguje pokrovu od nasjeckane kore koji vizualno podsjeća na mimoze. U nastavku pročitajte recept.

    Mimoza torta – sastojci:

    Biskvit:

    • 200 g glatkog brašna
    • 100 g šećera
    • 1 vanilin šećer
    • 1 limun šećer
    • 1 prašak za pecivo
    • 5 jaja

    Preljev za biskvit:

    • 300 ml vode
    • 3 žlice šećera
    • 4 žlice likera od limuna ili naranče

    Premaz za biskvit:

    • Pekmez po izboru (najbolje limun, naranča ili mandarina)

    Krema:

    • 500 ml mlijeka
    • Dva pudinga od vanilije
    • 5 žlica šećera
    • Ekstrakt vanilije po želji ( ili barem dva vanilin šećera)
    • 100 g maslaca
    • 1 šlag pjena u prahu

    Mimoza torta – priprema:

    1. Pripremite biskvit. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
    2. U žumanjke dodajte šećer i dobro izmiksajte dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta. Dodajte sve ostale sastojke iz popisa za biskvit pa dobro izmiksajte mikserom. Na kraju postepeno, špatulom, dodajte snijeg od bjelanjaka.
    3. Biskvit pecite u manjem okruglom kalupu ( 20-ak cm), na 180 stupnjeva oko 25 minuta – provjerite čačkalicom je li gotov.
    4. 400 ml mlijeka stavite na vatru, a u 100 ml pomiješajte dva pudinga i šećer. Nakon što je mlijeko zakuhalo, dodajte puding i miješajte dok smjesa ne postane gusta. Dodajte i aromu vanilije.
    5. Kremu ohladite pa dodajte omekšali maslac. Umiješajte ga mikserom. U posebnoj zdjeli izradite šlag prah po uputama na pakiranju. Špatulom u puding umiješajte i šlag.
    6. Zakuhajte preljev za biskvit. Sve sastojke stavite u zdjelu i nakon vrenja kuhajte još tri minute.
    7. Biskvit narežite na tri kore jednake debljine. Prvu koru natopite sirupom i po želji premažite pekmezom od agruma ( ili nekim po vašem izboru). Stavite kremu, pa još jednu koru natopljenu sirupom. Cijelu tortu premažite kremom.
    8. Zadnju koru narežite na sitne kockice i zalijepite po cijeloj površini torte. Tako ćete dobiti efekt cvijeta mimoze. Kockice biskvita poprskajte sirupom.
    9. Ohladite nekoliko sati i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

    Savjet: Umjesto kuhanja sirupa možete koristiti i gusti sok od limuna. Na kremu, po želji, možete dodati i svježe voće.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica...

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...