" "
Više

    " "

    Recept za kekse s džin-tonikom uz koje je svaki dan slavlje

     

    Ljubiteljice džin-tonika oduševit će fini i jednostavni keksi s tim popularnim pićem. Recept za ovu “pijanu” slasticu pronađite u nastavku.

    SASTOJCI ZA KEKSE:

    30 dag glatkog brašna
    15 dag hladnog maslaca
    1 jaje srednje veličine
    3 velike žlice džina
    8 dag kristalnog šećera
    prstohvat soli

    SASTOJCI ZA PRELJEV:

    5 velikih žlica šećera u prahu
    2 velike žlice džina
    1 žlica tonika
    2 žlice soka od limuna

    PRIPREMA KEKSIĆA S DŽIN TONIKOM:

    1. U posudu ubacite brašno, šećer i sol pa na to stavite ohlađeni maslac narezan na ploške. Prstima povežite maslac s brašnom i razmrvite ga na komadiće veličine krupnih krušnih mrvica.

    2. Zatim u smjesu ubacite razmućeno jaje i džin-tonik pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu koju potom treba spljoštiti u disk jer će se tako lakše valjati nakon hlađenja. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta.

    3. Nakon hlađenja tijesto pospite brašnom te razvaljajte na podlozi također posipanoj brašnom. Tijesto valjajte na debljinu koja vama odgovara. Ako više volite tanke kekse neka tijesto bude tanje tj. deblje ako preferirate kekse “jače” kekse. Vodite računa o tome prilikom pečenja jer će tankim keksima trebati manje vremena u pećnici.

    4. Kekse izrežite kalupom po želji (npr. zvjezdasti, okrugli ili kockasti kalup). Protvan za pečenje obložite masnim papirom i zatim na njega posložite kekse. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite u prosjeku između 10 do 12 minuta, ovisno o debljini keksa. Najvažnije je zapamtiti da su keksi pečeni kada potamne na donjoj strani. U tom trenutku na gornjoj još uvijek mogu biti svijetli i malo mekši na dodit, ali nemojte da vas to omete i izvadite ih iz pećnice jer će se za par minuta keksi stvrdnuti u potpunosti.

     

    5. Ostavite kekse da se hlade, a vi krenite s pripremom preljeva. U posudu stavite sve sastojke za preljev i pomiješajte ih. Dobit ćete gustu i ljepljivu bijelu smjesu kojom ćete naposljetku ukrašavati ohlađene kekse.

    6. Možete ih preliti cijele ili pak djelomično, ovisno o vlastitim željama. Ukoliko želite da keksi budu bogato ukrašeni, najpraktičnije je posložiti ih na neku rešetku ispod koje možete staviti papir za pečenje. Zatim žlicom stavljajte preljev preko njih. Pustite da višak iscuri s njih i ostavite da se keksi suđe na zraku dok se preljev ne stvrdne.

    7. Ako pak kekse želite samo djelomično ukrasiti s preljevom, stavite ga u vrećicu za dresiranje ili pak običnu malu vrećicu za zamrzavanje. Rukama “stjerajte” preljev u jedan kut vrećice i zatim pažljivo škarama odrežite vrh na tom dijelu. Pazite na to koliko ćete vrećice odrezati, ovisno o tome želite li tanke ili deblje ukrase.

    SAVJET PLUS:

    – tijekom pripreme tijesta u smjesu možete dodati šaku-dvije sjeckanih orašastih plodova po želji poput oraha, lješnjaka, badema, pistacije ili dr.

    – u preljev možete dodati par kapi boje za kolače kako biste promijenili njegov izgled i dobili zanimljive kekse u boji, piše portal Zadovoljna

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...