Dulji i kvalitetniji život

Recept za dugovječnost: 10 malih navika koje vode do 100. rođendana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Hrvatskoj je očekivani životni vijek nešto manje od 78 godina. Ali kako te godine i općenito staru životnu dob učiniti zdravijom i sretnijom? Dan Buettner, osnivač filozofije Plavih zona, ima nekoliko savjeta. Zapravo, Buettner, član National Geographica i istraživač, kao i novinar i producent nagrađen Emmyjem, napisao je pet najprodavanijih knjiga na tu temu.

Ideja o Plavim zonama je manje o istraživanju, a više o dinamičnom načinu života. Temelji se na Buettnerovim nalazima nakon posjeta pet Plavih zona (Sardinija, Okinawa, Loma Linda u Kaliforniji i Kostarika) diljem svijeta – koje su regije s najvećom koncentracijom stanovnika koji dožive 100. rođendan.

Nosi bocu vode posvuda

Hidratacija je važna za mnoge tjelesne funkcije, od mozga i srca do zglobova. Jedan od najjednostavnijih načina da piješ više vode je nošenje višekratne boce vode sa sobom gdje god ideš. U intervjuu za Blue Zones, 98-godišnji Ellsworth Wareham iz Loma Linde u Kaliforniji, rekao je da nikada ne prolazi pokraj fontane, a da ne popije vode.

Vježbaj pravilo 80 posto

Još jedna zajednica Plave zone može se naći u Okinawi u Japanu, gdje se mogu pohvaliti s najvećom koncentracijom stogodišnjaka. Iako postoji mnogo čimbenika prehrane i načina života koji bi mogli doprinijeti njihovoj impresivnoj dugovječnosti, jedan zanimljivi koncept se zove “hara hachi bu”. Ova izreka inspirirana otprilike se prevodi na to da prestaneš jesti kada si 80 posto sita, odnosno prestati jesti kada više nisi gladna, umjesto kada se osjećaš puno. Potrebno je neko vrijeme da naši želuci prenesu našem mozgu da smo siti, pa nam to može pomoći da budemo svjesniji i jedemo dok ne budemo zadovoljni nego da se prejedamo.

Grickaj orašaste plodove

Jedna hrana koja je obično zajednička većini zajednica Plavih zona su orašasti plodovi. Ne samo da su ukusni i raznovrsni, već su i zasitni, puni zdravih masti, vlakana i hranjivih tvari. Zapravo, one su jedna od najboljih namirnica koje možeš jesti za zdravlje srca. Budući da su bolesti srca jedne od vodećih uzroka smrti na svijetu, pomozi svojoj zaštiti srca tako što ćeš svakodnevno jesti orašaste plodove.

Jedi mahunarke svakodnevno

Sve zajednice u Plavim zonama imaju biljno usmjerenu prehranu gdje uživaju u mesu samo povremeno, ako uopće i uživaju. Umjesto toga, stanovnici jedu mahunarke kao izvor zasitnih i hranjivih proteina. Bilo da se konzumiraju u obliku crnog graha, leće, slanutka, humusa ili tofua, mahunarke pružaju dovoljno vlakana, proteina, vitamina i minerala i hranjivih tvari koje su ključne za zdravo starenje. Da ne spominjemo, nevjerojatno su povoljne i svestrane.

Hodaj kad obavljaš obaveze
Jedna stvar koja je bila dosljedna u svim zajednicama Plavih zona u knjizi bila je navika fizičke aktivnosti niskog intenziteta u svakodnevnoj rutini. To može biti sve od brige o vrtu ili životinjama ili hodanja gradom prilikom obavljanja obaveza. Kako bi to uvela u svoj život, pokušaj pješačiti ili voziti bicikl do svog odredišta kad god možeš. Pomoći će ti izgraditi više tjelesne aktivnosti, a da ćeš je jedva osjetiti.
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Pratite nas i na društvenim mrežama: