RAZGOVOR ZA POSAO: Na ova pitanja uvijek morate imati spreman odgovor!

Na koliko god razgovora za posao bili, svaki vam je zasigurno pojeo živce.

Sve što želite jest sebe prikazati u najboljem svjetlu, no postoji toliko varijabli, koje mogu utjecati na to kako ćete biti prihvaćeni.

To je razlog zašto bi uvijek trebali imati unaprijed promišljene odgovore, posebno na ovih 5 pitanja.

1. Provedite nas kroz vaš životopis

Ovo je vaša prilika da ostavite dobar prvi dojam. To nipošto ne smije biti 10 minuta dugi monolog, o svemu što ste ikad radili, već prilagodite svoj odgovor mjestu na kojem tražite posao, spominjući samo relevantne aspekte svoje dosadašnje karijere.

2. Zašto želite ovaj posao?

Vaš odgovor na ovo pitanje pokazuje dvije stvari: jeste li strastveni prema tom poslu i jeste li napravili svoje istraživanje. Istaknite kako poznajete dosadašnji rad tvrtke te svoje mišljenje o tome kako možete utjecati na njezin napredak. Nemojte ostaviti dojam očajnosti, ali ni biti previše cool, kako ne biste ostavili niti dojam da vas nije previše briga.

3. Što smatrate svojim najvećim prednostima i manama?

Na ovo pitanje, vaši odgovori nipošto ne smiju biti preuveličani, jer nitko ne trpi hvalisavce. Uvijek je dobro napomenuti kako ste timski igrač, znate mirno rješavati probleme i sukobe te kako ste voljni brzo učiti nove stvari. Što se tiče mana, njih naučite lijepo “zapakirati”, ali i naglasiti kako radite na tome da ih umanjite. “Stalno kasnim”, nije nešto što želite reći budućem poslodavcu pa takve izjave izbjegavajte pod svaku cijenu.

4. Što volite raditi izvan ureda?

Ovim pitanjem, budući poslodavac nastoji stvoriti širu sliku o vama pa ne bi bilo loše da i na ovo pitanje pripremite odgovor unaprijed. Ponovno, nemojte ulaziti u detalje, ali spomenite nekoliko hobija ili interesa, poput fizičke aktivnosti kojom se bavite, druženja s prijateljima, putovanja, kuhanja i ostalih stvari, kojima ćete ostaviti dobar dojam.

5. Imate li kakvih pitanja za mene?

Odgovor na ovo pitanje bi uvijek trebao biti “da”, jer to pokazuje da ste zainteresirani i znatiželjni. No, to ne znači kako pitanja koja postavljate nisu važna. Pitanja o godišnjem odmoru i radu od doma nisu poželjna u ovom trenutku.

Izvor: Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.