Preporodila se kad je dala otkaz

Ratka je ljubav prema slasticama pretvorila u posao: ‘Htjela sam djeci dati primjer i pokazati da treba slijediti snove’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ratka Sladić cijeli svoj radni vijek provela je u ugostiteljstvu i trgovini, a slastice je godinama radila, kako nam kaže, za svoj gušt. Iako su je obitelj i prijatelji poticali da otvori nešto svoje, dugo se bojala izaći iz komforne zone i postati sam svoj gazda. Prije dvije godine  u njoj se nešto prelomilo i odlučila je pokušati i djeci dati primjer da slijede svoje snove. Završila je školu za slastičare, lani otvorila obrt i danas se iza imena ‘Štorija o slatkom by Ratka’ kriju prava slastičarska umjetnička djela.
– Mama sam troje prekrasne djece, supruga, kćer, sestra. Dolazim iz velike obitelji u kojoj smo svi ljubitelji slatkog i jako rano sam počela pripremati kolače. Sam interes prema ukrašavanju i tom ‘umjetničkom’ dijelu izrade slastica javio se kad sam počela raditi torte za svoju djecu, a moja Petra ima već 17 godina. Slastičarstvo je svakako jedan vid umjetnosti i zapravo sam kroz to otkrila neke svoje talente za koje nisam znala da ih imam.
Cijeli svoj radni vijek sam provela u ugostiteljstvu i dio u trgovini, a iako sam po struci prehrambeni tehničar, nemam formalno iskustvo i dugo sam slastice radila za svoj gušt, natjecala se sama sa sobom, išla na edukacije i učila nove tehnike izrade ukrasa i samog ukrašavanja torti. Bila sam, a i još sam uvijek, dosta samokritična, uvijek mislim da može bolje. Imam veliku obitelj, pa to povlači i puno šire rodbine, kumova, prijatelja koji bi na našim zajedničkim okupljanjima probali moje slastice i stalno me poticali da otvorim nešto svoje. Dugo mi nije padalo na pamet nesto tako i zapravo me bilo strah izaći iz te neke zone komfora, odnosno nisam sebe nikad zamišljala kao poduzetnicu. Ali gledajući svoju djecu i želeći im dati primjer da slijede svoje snove i rade ono što vole, odlučila sam pokušati. Pa ako i ne uspije, dobro je iskustvo i lekcija za dalje. Kako se kaže ‘sama pala, sama se digla’. Upisala sam i završila školu za slastičara nadajući se da će me to potaknuti I je, ali je opet trebalo vremena. Kad sam napokon odlučila dati otkaz i otvoriti obrt, preporodila sam se – priča nam ova 46-godišnja Šibenčanka.
Biti sam svoj gazda ima dosta pluseva i minusa, pogotovo u ovo izazovno vrijeme, kad je korona svugdje oko nas i svi ovisimo o brojkama, kontaktima i rezultatima testova. Ratki odgovara organizirati svoje vrijeme, provesti ga kvalitetno s obitelji i na poslu.
– Posla ima dosta i jako sam zahvalna na svakom upitu, preporuci i narudžbi, već imam dosta stalnih kupaca i to mi je vjetar u leđa. Trenutno radim sama i uzimam narudžbi koliko znam da mogu isporučiti. Obrt je još mlad, željela bih staviti sve na noge, podvući crtu nakon ljeta i onda napraviti plan za dalje – objašnjava nam.
Kolače i torte radi za sve prigode, od krštenja, pričesti, krizmi, rođendana, godišnjica, vjenčanja i djevojačkih.
– U mojoj maloj Štoriji mikser stalno bruji, to je moja najdraža muzika – kaže nam za kraj.

Pratite nas i na društvenim mrežama: