Tjelovježba može pomoć

Provjerite koje su najbolje vježbe za osobe s poremećenim radom štitnjače

pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Problemi sa štitnom žlijezdom uvelike utječu na stanje našeg tijela. Bez obzira na to radi li se o usporenom ili ubrzanom radu štitnjače, nuspojave oba stanja možemo ublažiti i regulirati i uz pomoć tjelovježbe, piše Zadovoljna.hr.

Naravno, prije treninga dobro je posavjetovati se s endokrinologom koji će vam objasniti kakav je tip aktivnosti dobar za vas s obzirom na stanje štitnjače, organizma i terapiju koju primate. Osobe koje imaju poremećaj u radu štitnjače trebale bi izbjegavati kasnovečernje treninge jer večer nije dobro razdoblje za pojačanu fizičku aktivnost.

Osobe s usporenim radom štitnjače moraju voditi računa o tome da ne pretjeraju s treningom. Za njih vježbe visokog intenziteta mogu biti štetne, a preporučaju se aerobne vježbe niskog intenziteta.
Aerobne vježbe su one koje pokreću velike skupine mišića te poboljšavaju rad srca, pluća, mišića i općenito izdržljivost tijela.

Hodanje je jedna od najboljih i najkorisnijih aerobnih vježbi. Osim hodanja, osobe s hipotireozom mogu se baviti plivanjem, vožnjom bicikla, rolanjem, aerobikom, plesom ili jogom. Sve su to aktivnost koje se mogu izvoditi u umjerenom intenzitetu i po potrebi ili mogućnostima pojačati.

Pojačani rad štitnjače u startu iscrpljuje organizam i zato osobe s hipertireozom moraju biti vrlo oprezne prilikom treninga. Previše intenzivna tjelovježba može dovesti do tahikardije pa je uvijek bolje početi s laganijim aerobnim vježbama.

Ovisno o stanju štitnjače, u trening možete dodati i malo vježbi snage jer su one korisnije za zdravlje kosti i mišića. S obzirom na to da su osobe s hipotireozom sklone osteoporozi i gubitku mišićne mase, upravo će im vježbe snage pomoći da ojačaju i mišiće i kosti.

 

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: