Ne morate se odreći kruha ako želite jesti prehranu bogatiju bjelančevinama i mastima te onu koja oskudijeva ugljikohidratima. U svijetu su vrlo popularne takozvane proteinske pogače u koje ne ide ni gram pšeničnog brašna, a temelje se na siru i jajima, piše Punkufer
Sastojci za proteinske pogače:
225 grama naribanog sira mozzarelle
60 grama bademova brašna
2 žlice sirnog namaza
1 veliko jaje
1 žlica rastopljenog maslaca
1 žlica naribanog parmezana
1 žlica češnjaka u prahu
1 čajna žličica praška za pecivo
sol po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. U vatrostalnoj zdjelici pomiješajte sir, bademovo brašno, sirni namaz, češnjak u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
3. Stavite u mikrovalnu na najjače oko jedne minute dok se sir ne rastopi.
4. Izvadite posudu iz mikrovalne i umiješajte jedno jaje.
5. Od dobivene smjese oblikujte pogaču debljine oko jednog centimetra i položite je na papir za pečenje.
6. Preko vrha pogače premažite rastopljeni maslac i sve zajedno pospite s naribanim parmezanom.
7. Stavite peći u pećnicu na 15 do 17 minuta, odnosno dok pogača ne dobije zlatnožutu boju.
8. Narežite na manje komade i poslužite s umakom po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Smjesu možete podijeliti i na manje pogačice te vrijeme termičke obrade prilagoditi njihovoj veličini.