PRIČA O ŠTITNJAČI: Ako vam je poznata, onda je vrijeme za poduzeti neke korake

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Iva R., 22-godišnja studentica prava, osjećala je da joj se događa nešto čudno. Svako se jutro jedva ustajala iz kreveta i ne samo da se osjećala umorno nego i iscijeđeno, svaki, baš svaki dan, piše Cosmopolitan.

“I moje se tijelo počelo mijenjati. Kosa mi se strašno prorijedila, nokti ispucali… A to je ništa u usporedbi s promjenama raspoloženja. Moja obitelj i dečko nisu se znali nositi s mojim ispadima bijesa, a ja sama nisam mogla pronaći sekunde mira”, rekla je Iva. 

Mjesecima se mučila s tim simptomima sve dok na mamin nagovor nije otišla svom liječniku koji je otkrio krivca – cista na desnom režnju štitnjače. Krvni testovi pokazali su da zbog toga Iva ima hipotireozu, čiji su simptomi depresija, snažan umor, osjećaj hladnoće, debljanje, suha koža, zatvor i problemi s koncentracijom. Kakav kaos u organizmu!!!

“Liječnik mi je rekao da se cista treba ukloniti inače bi nastavila rasti i počela me gušiti. A zbog mjesta na kojem je izraslina nastala, morali su mi ukloniti i dio štitnjače. No operacija nije riješila sve moje probleme”, priča Iva. 

Njezina štitna žlijezda i dalje nije bila dovoljno aktivna i simptomi su se pogoršavali. “Debljala sam se iako nisam više jela, menstruacijski ciklus mi se poremetio, a koža mi se osula aknama kao da mi je ponovno 13”, žali se Iva. 

Zato je dobila i terapiju lijekovima pa trenutačno svakih šest mjeseci ide na pregled hormona štitne žlijezde. Pronađeno joj je još cisti na štitnjači (koje će također morati ukloniti operativnim putem). Ona je optimistična, osjeća se zdravo i smatra da će cijelu tu situaciju uspjeti držati pod kontrolom. 

A ako vi mislite da je Iva jedna od rijetkih djevojaka koje su se susrele s ovim problem, varate se. Problemi sa štitnjačom vrlo su česti, pogotovo kod žena. Ponekad su simptomi gotovo neprimjetni pa ni oboljeli ni njihovi liječnici ne sumnjaju na probleme s tom žlijezdom. U Ivinu su slučaju simptomi bili izraženi, no kad nešto nije u redu sa štitnjačom, a simptomi izostanu, to može dovesti do većih komplikacija – primjerice, možete ostati neplodni. Zato, nemojte zaboraviti na štitnjaču te prekontrolirajte je li s njom sve u redu.

Činjenice

ŠTO JE ŠTITNJAČA?
Žlijezda u obliku leptira smještena u vašem grlu kojoj je, da bi proizvodila dva tiroidna hormona (T3 i T4), potreban jod (ima ga dovoljno u plodovima mora, soli, jajima i kruhu). Pomaže regulirati važne procese u metabolizmu kao što su održavanje tjelesne temperature, rast, san, težina i razina energije. Je li vam sada jasnije koliko toga ovisi o tom leptiriću u vašem grlu?

JESU LI POREMEĆAJI ŠTITNJAČE ČESTI?
Jako i u porastu su, bez obzira na to govorimo li o hipotireozi ili hipertireozi (preaktivnoj štitnjači). A i karcinom štitnjače je u porastu. 

TREBAM LI SE TESTIRATI? Ako osjećate stalni umor (neaktivna štitnjača) ili tjeskobu (preaktivna), trebali biste razgovarati s liječnikom pa će on procijeniti biste li trebali napraviti krvne pretrage i kontrolirati hormone. Nemojte zanemariti ako vam je netko u bližoj obitelji imao problema sa štitnjačom.

UTJEČE LI NA MOJ REPRODUKTIVNI SUSTAV?
“Dovoljan unos joda je važan. Pazite na štitnjaču ako želite ostati trudni, normalna funkcija te žlijezde iznimno je važna za začeće. A ako ste trudni, ići ćete na pregled hormona štitnjače – da, toliko je važna za trudnice. Poremećaji štitnjače ne samo da umanjuju šansu za začeće, nego povećavaju rizik od pobačaja, a mogu prouzročiti i probleme s razvojem mozga fetusa.  

Izvor: Cosmopolitan.hr

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.