Mama i kći pokrenule pravi posao

Preslatke slavonske torbice svoj su novi dom našle i u Šibeniku. Popričali smo s kreativkom koja stoji iza brenda Miko

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Miko torbe sastavni su dio garderobe djevojaka i žena diljem Hrvatske, a odnedavno ove divne slavonske torbe možete pronaći i u Šibeniku. Matea Šimunić u razgovoru nam je otkrila kako su ona i njezina mama počele tu čitavu kreativnu priču, ali i kako su torbe našle svoj put za Šibenik.

– Priča je počela prije skoro pet godina kada smo se mama( Mirela Šimunić Vučko) i ja odlučile upustiti u isprobavanje dizajniranja i izrade torbi koje će krasiti tatini radovi- Šokica i Šokac. Nakon dvije godine pokušavanja i brojnih propalih torbi došle smo do određene razine gdje smo naučile ‘plivati’ u tim vodama te smo se odlučile na javno predstavljanje našeg brenda vođene mišllju ‘idemo probati pa što bude’ – počinje priču Matea.

Kako kaže, kada usporede torbe s početka i sadašnji dizajn, mnogo se toga promijenilo.

– Naučili smo i to  iz puno grešaka, koje stvari i tehnike dolaze u obzir, što nam olakšava, a što otežava izradu, koji materijali su pogodni za koje oblike… Naučile smo i da ne trebamo ništa forsirati i opterećivati se time da se torbe svide što većoj publici. Opustile smo se, radimo onako kako nama odgovara i trudimo se stvarati pod minimalnim pritiskom. Shvatile smo da će uvijek biti MIKOljupki koje će voljeti i cijeniti naš dizajn i to nam puno znači – kaže.

Zanimljivo je vidjeti i kako ona i mama funkcioniraju kao poslovni tim.

– Iskreno, ponovo se učimo komunicirati kao majka i kćer, previše smo u tome i zaboravile smo pričati o bilo čemu drugom osim o ‘poslu’. Iako to nije klasična priča o poslu, mi smo jako strastvene u tome i volimo komunicirati o novim idejama i materijalima. No nekad ipak treba stati, barem zbog ljudi oko nas. Nisu svi ludi za MIKO kao nas dvije – smije se Matea.

Nove ideje crpe jedna od druge, iz okoline, suradnika, prijatelja i obitelji.

– Ideje nastaju u slučajnim, svakodnevnim situacijama. Netko u pakiranju bombona ili čokolade, vidi bombon ili čokoladu, a mi vidimo potencijalnu torbu – kaže.

Naglasile su kako žele da njihove torbe nose žene koje su oduševljenje njihovim dizajnom, a Miko torbe pronašle su dom u Vinkovcima, Istri, Dubrovniku, pa čak Kanadi i New Yorku. A sada su napokon došle i u Šibenik.

– Šibenčanke su nas od početka odlično prihvatile i stvarno cijene i vole naš dizajn. Na Lanternu smo naišli na društvenim mrežama i jako nam se svidio topao način komunikacije i prezentiranja ponude putem društvenih mreža, izgled trgovine te smo im se odlučili javiti i pitati jesu li otvoreni za suradnju. Suradnja s Lanternom dogodila se najlakše dosada. Kontaktirali smo vlasnicu Sanelu, pitali je li zainteresirana, dobili odgovor, u par poruka dogovorili sve, idući dan poslali torbe i to je to, jako brzo i jednostavno. Dogodio se ‘klik’ – priča.

Nova kolekcija – pravi ljetni bombon.

– Kolekcija je napravljena od raznih umjetnih koža u boji sa kombinacijom ručno rađenih drvenih ručki i niskim umjetnim krznom sa životinjskim uzorkom zebre. Bilo nam je dosta sivila s obzirom na situaciju s pandemijom. Kao da smo zaboravile koristiti boje neko vrijeme i odlučile smo da je vrijeme za nešto življe, veselije i efektnije, a da s druge strane ne pretjeramo – kaže nam.

Planovi za budućnost brenda – uvijek veliki.

– Da, uvijek veliki,  ali su nam ovaj put nekako i najbliži realizaciji. Velike stvari radimo, mijenjamo, isprobavamo. U planu nam je širiti poslovanje u vidu suradnji poput ove s Lanternom. Također, voljele bismo uskoro proširiti ponudu, a i uskoro ćemo napraviti nove projekte u vidu radionica koje bi se ako sve bude po planu trebale održati u Vinkovcima i Zagrebu. Drž’te nam fige – zaključuje simpatična Matea.


Pratite nas i na društvenim mrežama: