Prefina juha sa slanutkom: Recept za marokanski specijalitet od kojeg ćete odmah živnuti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Najpopularnija marokanska juha zasigurno je harira, koja se tradicionalno jede tijekom ramazana, kao pauza od posta za vraćanje energije. Baza joj je rajčica, a ovisno o temeljcu, može biti veganska ili mesna. Osim pilećeg temeljca, poslužit će i juha od junetine ili janjetine, a odriješene su vam ruke i kad se radi o odabiru grahorica.

Najčešće se koriste slanutak i leća, ali slobodno eksperimentirajte i s raznim vrstama graha. Kako bi bila još bogatija, u juhu se može dodati i tjestenina, poput špageta, koji se razlome kako bi se lakše mogli jesti. Pripremu juhe možete dodatno skratiti korištenjem konzervirane rajčice i slanutka. Količina sastojaka za hariru doista može biti pozamašna, ali kako biste manje vremena proveli u kuhinji, poslužit će i jednostavnija, a superukusna varijacija, piše Punkufer

Sastojci za marokansku juhu:

  • 250 g slanutka
  • 2 l neslane pileće juhe ili temeljca
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice sušenog čilija
  • 1 glavica luka
  • 125 g crvene leće
  • 1 kg rajčice
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ulje
  • peršin ili korijandar

Priprema:

  1. Slanutak namočite preko noći pa ga kuhajte u temeljcu ili juhi najmanje dva sata ili dok ne omekša. Ako se juha reducira, dolijte još vode kako bi se zadržala količina potrebne tekućine.
  2. Rajčice blanširajte pa ogulite i narežite na kocke, luk sitno nasjeckajte.
  3. Kada slanutak omekša, dodajte luk, leću, rajčice i začine. Nakon što zakuha, kuhajte još pola sata. Prelijte maslinovim uljem i posipajte korijandrom ili peršinom.

Pratite nas i na društvenim mrežama: