Bake me by Nina

Pravo osvježenje na stolu: Donosimo recept za mnogima omiljenu Cezar salatu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kombinacija salate, piletine, croutonsa, parmezana i umaka jedna je od najomiljenijih kombinacija na svijetu – izvrsna Cezar salata.

Ova salata za svoju popularnost može zahvaliti i lancima fast food restorana koji su je uvrstili u svoju ponudu. Cezar salata bilježi dugu povijest, te je nastala pod palicom chefa Caesara Cardinija. I dalje se poslužuje u svojoj originalnoj verziji u Caesar’s restoranu.

Za razliku od mnogih modernijih verzija, original ima neke razlike. Recimo, umjesto inćuna u umaku se nalazi Worcester umak, a i salata se ne bi trebala kidati na komadiće već poslužiti s cijelim listovima. No, kako god da je pripremili, ova salata je pravo osvježenje na stolu. Mi je toliko volimo da je ja pripremam zaista često.

Donosimo recept Nine Mrvice za njezinu omiljenu Cezar salatu.

SASTOJCI

CROUTONS

  • 150 g kruha starog 1-2 dana
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

SALATA

  • 1 veća glavica salate (ja koristim iceberg)
  • 2 kom pilećih prsa
  • sol, papr

DRESING

  • 2 žumanjka
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 4 fileta inćuna u maslinovom ulju
  • 50 ml maslinovog ulja
  • sok pola do jednog limuna
  • sol, papar
  • 3 češnja češnjaka
  • 70 g parmezana, nariban
PRIPREMA

CROUTINS

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji postavite papir za pečenje.
  2. Kruh narežite na fete, a potom na kockice (2 x 2 cm). Kockice prebacite na lim pa ih lagano nauljite maslinovim uljem te posolite i popaprite.
  3. Pecite 7-10 minuta, odnosno dok vam kockice ne porumene.

SALATA

  1. Salatu operite i ocijedite. Iskidajte je na manje komadiće i stavite je u posudu za posluživanje.

UMAK (DRESSING)

  1. U posudu stavite žumanjke, senf i jabučni ocat. Štapnim mikserom ili pjenjačom sve dobro izradite. Dodajite maslinovo ulje u tankom mlazu uz stalni rad štapnog miksera ili pjenjače dok ne dobijete kompaktnu emulziju.
  2. Češnjak i inćune usitnite na dasci pa ih pomoću noža zgnječite dok ne dobijete grubu pastu. Ovo možete napraviti i u sjeckalici.
  3. Pastu dodajte smjesi sa žumanjcima pa sve dobro promiješajte. Sada dodajte sol, papar, limunov sok (količinu prilagodite želji) i naribani parmezan. Promiješajte.

PILEĆA PRSA

  1. Prsa stanjite tako da ih preprežete po sredini skoro do kraja.Potom ih otvorite kao knjigu i prekrijte prozirnom folijom. Lagano ih istucite batom za meso. Obje stane prsa posolite i popapite.
  2. Na srednje jakoj vatri ugrijte tavu s malo ulja. Pržite prsa oko 3 minute sa svake strane.Pečena prsa odložite na dasku nekoliko minuta.
  3. Nakon šta su odležala, prsa iskidajte na trakice.

PARMEZAN

  1. Parmezan izrežite na tanke fete.

SLAGANJE

  1. U posudu za posluživanje prvo postavite salatu, dodajte joj pola količine croutonsa i pola dressinga. Promiješajte. Sada dodajte preostale croutonse i parmezan iskidan na tanke fete.
  2.  Na vrh salate postavite trakice od piletine i sve preljite s preostalim dressingom.

 

TIPS & TRICKS
  • Ako ne želite koristiti svježe žumanjke, tada vam savjetujem da umjesto njih u umak stavite dvije žlice majoneze.
  • Croutonse možete raditi od bilo koje vrste kruha ili tosta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.