Pet vitamina i minerala na koje trebate obratiti posebnu pozornost zimi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hranjive tvari tijelu pomažu da radi normalno i štite ga od bolesti. Idealno rješenje je da što više tih hranjivih tvari, vitamina i minerala, unosite iz hrane koju jedete. Naravno, ako vam ne ide najbolje, tu su i suplementi.

Bez obzira na način na koji ćete ih unositi, u nastavku smo izdvojili ukupno pet vitamina i minerala koji su posebno korisni za zdravlje u zimskom peirodu. Naravno, prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, posavjetujte se sa svojim liječnikom, piše portal Zadovoljna.

1. Vitamin D

Tijelo proizvodi vitamin D kada je naša koža izložena sunčevoj svjetlosti, što u zimskim mjesecima može biti nešto teže jer su dani kraći, a zbog hladnoće provodimo manje vremena na otvorenom.

Srećom, postoje i namirinice koje su dobri izvori vitamina D. Na popisu su masna riba popur lososa, tuna, skuša, gljive, jaja te namirnice kojima je ovaj vitamin dodan kao što su razne vrste mlijeka.

Kada su u pitanju suplementi, bitno je da ne pretjerate s količinama jer visoke doze vitamina D mogu uzrokovati probleme s bubrezima. Zato budite oprezni i o svemu razgovarajte s liječnikom.

 

2. Vitamin C

O vitaminu C često se priča kao o čarobnom vitaminu koji će nas držati sretnima i zdravima tijekom sezona prehlade i gripe.

Vitamin C ipak nije toliko čudotvoran, ali može umanjiti težinu bolesti jer jača imunološki sustav našeg tijela.

Među namirnicama bogatim vitaminom C su naranče, crvena i žuta paprika, brokula, kivi, guava, kelj, cvjetača… Radi se o vitaminu koji se nalazi u mnogim namirnicama, posebno u voću i povrću, tako da ne bi trebao biti problem unositi ga u dovoljnim količinama.

 

3. Željezo

 

Milijuni ljudi pate od nedostatka željeza, što može biti problematično je se radi o mineralu zaslužnom za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za prijenos kisika kroz naš organizam.

Kada ne unosimo dovoljno željeza osjećamo slabost i umor. U tom slučaju bitno je, između ostalog, povećati njegov unos. Namirnice koje su bogate željezom su cikla, sjemenke (bučine, lanene, sezamove), jetrica, crveno meso, grah, slanutak…

Naravno, u slučaju anemije liječnici vam mogu propisati i tablete koje sadrže željezo, ali pravilna prehrana je ključna u borbi s ovim problemom.

4. Vitamin E

Nedostatak vitamina E nije tako učestao, ali bitno je znati da se radi o bitnoj komponenti našeg zdravlja, posebno zdravlja naše kože koja se u zimskim mjesecima često više ljušti, suši i svrbi.

Losioni obogaćeni vitaminom E mogu pomoći koži da zadrži vodu te je održavati mekom i elastičnom. Također, pokazalo se da vitamin E smanjuje upale, crvenilo i bore.

Iako se ne radi o dodatku u tradicionalnom smislu, nadopuna rutine njege kože s vitaminom E ima svoje prednosti.

5. Vitamin B

Postoji osam vitamina B koji se zajednički nazivaju B kompleks. To su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) i kobalamin (B12).


Pratite nas i na društvenim mrežama: