" "
Više

    " "

    Pet čestih pogrešaka zbog kojih riža ne ispada dobro

     

    Umijeće pripreme savršene riže nije teško savladati. Dovoljno se pridržavati nekoliko trikova koje primjenjuju i vrsni kuhari u restoranima, odnosno izbjeći najčešće pogreške. Rezultat je mirisan prilog koji nije niti suviše ljepljiv ili u najgorem slučaju kašast, nego je svako zrno za sebe. U vodu za kuhanja dodajte soli, a prema želji i kurkume kako bi dobila lijepu boju ili malo muškatnog oraščića za finiji miris. Finu aromu pružit će i lovorov list ili neki drugi začin prema želji, piše Punkufer.

    Ispirete rižu

    Ispiranjem riže gubi se škrob koji joj pruža sočnost i kremoznost, a pod mlazom vode nestaje i dio finog okusa. Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi ili ako sumnjate da nije dovoljno čista.

    Ne glazirate rižu

    Kako riža ne bi bila ljepljiva najprije je popržite na malo maslaca ili maslinovog ulja na laganoj vatri miješajući kako ne bi zagorjela i tek zatim dodajte vode.

    Kuhate je u previše vode

    Količina vode za kuhanje ovisi o vrsti riže jer svaka vrsta ima drukčiju sposobnost upijanja, no nećete pogriješiti ako na šalicu riže kratkog zrna s više škroba dolijete šalicu vode. Ona dugog zrna traži četvrtinu šalice vode više. Ipari li voda uvijek možete dodati još, ali pazite da ne pretjerate s količinom.

    Previše pojačavate vatru

    Rižu obavezno poklopite pa kuhajte na stalnoj, laganoj vatri kako voda ne bi prebrzo isparila. Prozirni poklopci za kuhanje su idealni kako biste mogli vidjeti treba li doliti još vode bez otklapanja. Iako se neće dogoditi ništa strašno ako provirite jednom ili dvaput – bolje je što manje otklapati lonac.

    Ne dajete joj vremena da se odmori

    Dvije minute prije nego što je riža gotova ugasite vatru pa je ostavite poklopljenu neka se odmara. Za to će vrijeme upiti preostalu vodu.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    NAJNOVIJE

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...