Ovog Božića nemoj kupovati panettone kolač već napravi domaći. Donosimo recept

Pixabay

Božić dolazi, a mi već planiramo koje ćemo ukusne božićne kolače ove godine ispeći. Osim tradicionalnih sitnih keksića, gostima i obitelji je uvijek lijepo ponuditi i nešto novo, aove godine bi se zato na tvom stolu mogao pronaći talijanski božićni kolač panettone, no ne u kupovnoj verziji.

Svi znamo da se danas u dućanima može svašta pronaći, pa tako i razne delicije za blagdane, no ovaj slatki talijanski kruh sa suhim voćem i alkoholom doista ne bi trebali kupovati, jer ga je jednostavno napraviti kod kuće, piše Žena.hr.

Kupolastog oblika, visok, s kombinacijom okusa limuna i naranče, grožđica, mrvica čokolade i cimeta, ovaj je kolač prava božućna delicija koja miriši na zimu. Uz dodatak likera, malo mascarpone sira i ušećerenog voća dobit ćeš poslasticu vrijednu divljenja, pa se stoga ove godine baci na posao i pripremi domaći panettone.

Sastojci:

  • 200 g datulja
  • 300 g grožđica
  • 200 ml sherryja
  • 1 kg glatkog brašna
  • 250 g mljevenog šećera
  • 1 žličica morske soli
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 400 ml mlijeka + malo za premazivanje
  • 6 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Naribana korica jednog limuna
  • 400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje

Priprema:

Stavi grožđice i datulje u posudu te ih prelij sherryjem i ostavi 45 minuta da se natope. U posudi pomiješaj brašno i šećer te u sredinu stavi sol na jednu stranu, kvasac na drugu. U posudi zatim zagrij mlijeko te ga makni s vatre i dodaj mu koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja. Sve prelij preko brašna. Miksaj s nastavkom za tijesto dok se svi sastojci ne sjedine i tijesto postane glatko. Polako dodaj maslac i miksaj dok se ne sjedini s ostatkom tijesta.

Ostavi pokriveno da se diže 1 do 2 sata, treba se udvostručiti.

Kada se diglo, u sredini pritisni da izađe zrak i stavi natopljeno suho voće i sherry te umiješaj žlicom da se voće ravnomjerno raspodijeli po tijestu. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i stavi tijesto u namašćene kalupe – pokri ih i ostavi još 30 – 45 minuta u kalupima da se tijesto ponovno digne. Peći otprilike 50 minuta – dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist.

Po želji, napravi sirup za premazati gotov kolač – pomiješaj 2 žlice sherryja sa 2 žlice mljevenog šećera i malo vode te zagrij kako bi se pretvorilo u gust sirup. Zatim sirupom premazati kolač.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.