" "
Više

    " "

    Ovog Božića nemoj kupovati panettone kolač već napravi domaći. Donosimo recept

     

    Božić dolazi, a mi već planiramo koje ćemo ukusne božićne kolače ove godine ispeći. Osim tradicionalnih sitnih keksića, gostima i obitelji je uvijek lijepo ponuditi i nešto novo, aove godine bi se zato na tvom stolu mogao pronaći talijanski božićni kolač panettone, no ne u kupovnoj verziji.

    Svi znamo da se danas u dućanima može svašta pronaći, pa tako i razne delicije za blagdane, no ovaj slatki talijanski kruh sa suhim voćem i alkoholom doista ne bi trebali kupovati, jer ga je jednostavno napraviti kod kuće, piše Žena.hr.

    Kupolastog oblika, visok, s kombinacijom okusa limuna i naranče, grožđica, mrvica čokolade i cimeta, ovaj je kolač prava božućna delicija koja miriši na zimu. Uz dodatak likera, malo mascarpone sira i ušećerenog voća dobit ćeš poslasticu vrijednu divljenja, pa se stoga ove godine baci na posao i pripremi domaći panettone.

    Sastojci:

    • 200 g datulja
    • 300 g grožđica
    • 200 ml sherryja
    • 1 kg glatkog brašna
    • 250 g mljevenog šećera
    • 1 žličica morske soli
    • 2 vrećice suhog kvasca
    • 400 ml mlijeka + malo za premazivanje
    • 6 jaja
    • 1 žličica ekstrakta vanilije
    • Naribana korica jednog limuna
    • 400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje

    Priprema:

    Stavi grožđice i datulje u posudu te ih prelij sherryjem i ostavi 45 minuta da se natope. U posudi pomiješaj brašno i šećer te u sredinu stavi sol na jednu stranu, kvasac na drugu. U posudi zatim zagrij mlijeko te ga makni s vatre i dodaj mu koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja. Sve prelij preko brašna. Miksaj s nastavkom za tijesto dok se svi sastojci ne sjedine i tijesto postane glatko. Polako dodaj maslac i miksaj dok se ne sjedini s ostatkom tijesta.

    Ostavi pokriveno da se diže 1 do 2 sata, treba se udvostručiti.

    Kada se diglo, u sredini pritisni da izađe zrak i stavi natopljeno suho voće i sherry te umiješaj žlicom da se voće ravnomjerno raspodijeli po tijestu. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i stavi tijesto u namašćene kalupe – pokri ih i ostavi još 30 – 45 minuta u kalupima da se tijesto ponovno digne. Peći otprilike 50 minuta – dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist.

    Po želji, napravi sirup za premazati gotov kolač – pomiješaj 2 žlice sherryja sa 2 žlice mljevenog šećera i malo vode te zagrij kako bi se pretvorilo u gust sirup. Zatim sirupom premazati kolač.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Noćnu vožnju pijanog 31-godišnjaka kroz Brodaricu prekinula patrola

    Noćas, 29.ožujka u jedan sat iza ponoći u Brodarici, prilikom kontrole prometa od strane policijskih službenika Prometne policije Šibenik, zaustavljen je osobni automobil šibenskih...

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    NAJNOVIJE

    Noćnu vožnju pijanog 31-godišnjaka kroz Brodaricu prekinula patrola

    Noćas, 29.ožujka u jedan sat iza ponoći u Brodarici, prilikom kontrole prometa od strane policijskih službenika Prometne policije Šibenik, zaustavljen je osobni automobil šibenskih...

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...