Više

    Ovo je jedini recept za pogače koji će vam trebati: Napravite ih već danas!

     

    Pogača, sirnica ili pinca, sve su to nazivi za tradicionalnu uskršnju slasticu koja se nosi na blagoslov u crkvu zajedno s jajima, solju i ostalim domaćim proizvodima. Recepata za pogaču ima bezbroj, no ako ste i vi jedni od onih koji i dalje traže idealan recept za taj ‘slatki kruh’, vjerujemo da će vam baš ovaj postati najomiljeniji.

    Sastojci

    • 1500 g glatkog brašna
    • 360 g kristal šećera
    • 150 g masti
    • 150 g maslaca ili margarina
    • 1 kiselo vrhnje
    • 1 čajna žličica soli
    • 8 jaja (6 cijelih +2 žumanjca)
    • 1 bočica ekstrata kruškovca ili ekstrata za sirnice
    • 2 naribane naranče
    • 1 naribani limun
    • 2 vanilin šećera
    • 300 ml mlijeka
    • 100 g svježeg kvasca (2 i pol kockice)

    Za premaz

    • 2 cijela jaja
    • kristal ili šećer u kockicama
    • Po potrebi
    • + 50-100 g brašna

    Prostorija u kojoj pripremate pogače mora biti ugrijana, a sastojci bi trebali biti na sobnoj temperaturi. Umiješano tijesto nemojte stavljati na radijatore ili u ugrijanu pećnicu, a brašno obavezno prosijte.

    Od ukupne količine brašna odvojite 200 grama na stranu jer će vam trebati kod prekuhavanja.

    U 1300 grama brašna dodajte šećer i dobro promješajte. U sredini napravite rupicu i u nju izmrvite svježi kvasac te ulijte toplo mlijeko i pustite de da se kvasac digne.

    Kada je kvasac nadošao, oko njega dodajte sve sastojke osim masnoće, nju ćete dodati tek nakon prvog prekuhavanja.

    Od navedenih sastojaka dobro umjesite tjesto dok ne postane glatko. Mijesite ga ručno najmanje 10 minuta. Stavite na toplo dok ne udvostruči obujam.

    Tijesto će vam se dignuti relativno brzo, za otprilike 60-70 minuta jer u njemu nema masnoće koju ćete naknadno dodati. Svaki put tijesto prekrijte krpom i toplom dekicom.

    Kada se tjesto diglo dodajte mu otopljenu mlaku masnoću i s ostatkom brašna dobro umjesite.

    Kada je tijesto udvostručilo obujam, ponovno ga premijesite i formirajte male loptice te ih posložite na lim obložen papirom za pečenje i pustite pogače ponovno da se dižu.

    Nakon 30 minuta zarežite sirnice škarama malo dublje i ostavite još 10 minuta da se dižu.

    Premažite vanjske rubove jajima i stavite ih peći 30 do 35 minuta na 180 stupnjeva u prethodno ugrijanu pećnicu. Čim počnu lagano rumeniti u pećnici, pogače prekrijte folijom i nastavite peći do kraja. Vrlo je bitna dužina pečenja! Nemojte ih prepeći jer će vam se presušiti. Prije vađenja iz pećnice, sirnice obavezno provjerite čačkalicom.

    Vruće odmah premažite žumanjkom i pospite šećerom.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu...

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu poreza. ‘Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke’

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...