Ove gusjenice mogu ozbiljno ugroziti vašeg psa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

KAKO bi vlasnike upozorila na sve opasnosti koje gusjenice s fotografije mogu prouzročiti psima Tamara Ferari Miškulin, iz veterinarske ambulante “Kućni ljubimci” (Rijeka) na web stranicama objavila je koristan članak o borovom prelcu.

Riječ je o vrsti leptira, a dlakave gusjenice koje se kreću u kolonama dugim i po nekoliko desetaka metara samo su razvojni oblik ovog inače dosta neuglednog leptira. Susret s istima može imati vrlo ozbiljne posljedice po vašeg ljubimca.

Naime, njihove dlačice u dodiru s kožom izazivaju jaku lokalnu iritaciju. Također, dlačice su i jaki alergeni pa kod osjetljivih pasa ( i ljudi!) mogu izazvati i vrlo jake alergične reakcije pa čak i anafilaktičku reakciju. Reakciju može izazvati i mrtva, ne samo živa gusjenica.

Naravno, male dlakave gusjenice psima su simpatične i naprosto ih mame na malo njuškanja i gurkanja nosićem. Navodno imaju i slatkasti miris koji navodi psa na to da je probaju pojesti.

Međutim, pri kontaktu dolazi do naglog oticanja gubice, zatvaraju se oči, cijela glava psa počinje strahovito svrbjeti, a ponekad je reakcija tako jaka da psi i povraćaju.

Ako je u fatalnom trenutku otvorena gubica, jezik može tako nateći da za nekoliko minuta zatvaranje gubice više nije moguće, a moguće je i da dođe do nekroze i zbog toga do otpadanja dijelova jezika.

U ovakvim slučajevima veterinarska intervencija je hitno potrebna jer prijeti opasnost od oticanja ždrijela te zatvaranja dišnih puteva.

Što se tiče prve pomoći kod sličnih oteklina obično savjetujemo hladne obloge, no imajući na umu da je većina otrova termolabilnih, zapravo bi trebalo staviti topao oblog kako bismo neutralizirali djelovanje toksičnih supstanci (isto kao kod opeklina svih morskih stvorova i uboda otrovnih riba). No, na razvoj alergične reakcije oblozi neće utjecati.

Teško ćete objasniti svojemu kućnom ljubimcu da insekti mogu biti vrlo neugodni, pa vam preostaje samo da pazite na njih kao i na sebe. Gledajte što njuškaju, vičite “fuj” pa iako niste sigurni da je to baš ta gusjenica. Naletite li na cijelu kolonu gusjenica pristojno prijeđite na drugu stranu livade jer one moraju negdje živjeti.

 

izvor: index.hr

foto: screenshot youtube

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.