Salate sa sirom su uvijek dobra ideja, pogotovo ako je taj sir slan i ako ga ima puno, toliko puno da prekrije povrće, baš kao što je to slučaj s dobrom starom šopskom salatom, piše dnevnik.hr.
Iako su joj korijeni bugarski, ova se salata dobro udomaćila kako kod nas, tako i u našem susjedstvu, i skoro pa da nema restorana s tradicionalnom hranom u kojem se osvježavajuća šopska salata ne nalazi na jelovniku.
Ista stvar je i u našim kuhinjama, čim zamirišu prve rajčice i opali ljetna žega, posežemo za starom, dobrom, po mogućnosti dobro ohlađenom šopskom salatom koja se baš ljeti pretvara u puno više od salate, postaje pravi zasitni ljetni obrok.
Sastojci:
200 g bijelog slanog sira (grabancijaš, bjelovarski slani ili feta)
3 komada paprike babure
3 komada rajčice
3 komada svježih krastavaca
1 velika glavica ljubičastog luka
2-3 grančice svježeg peršina
2-3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
2-3 žlice jabučnog ili vinskog octa
Postupak:
- Operite rajčice i paprike, krastavac ogulite. Papriku prerežite na pola, odstranite joj peteljku i sjemenke pa je narežite na podjednake kockice.
- Rajčice i krastavce, također, nasjeckajte na kockice. Luk ogulite pa dio narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.
- Nasjeckano povrće prebacite u dublju zdjelu (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga octom i uljem i dobro izmiješajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte na sitni dio ribeža nariban slani sir pa sve pospite sjeckanim peršinom.
- Prije služenja sve lagano promiješajte. Budući da je ova vrsta sira dovoljno slana, salatu nije potrebno dodatno soliti