Od ostataka pečenja i kuhane šunke možete napraviti i sendviče, namaze, variva, ražnjiće, složence te pite od prhkog ili lisnatog tijesta. Ako vam je uz meso ostalo i mlinaca, napravite složenac, prenosi 24 sata.hr.
Uskršnja šunka često se ne pojede ni na Uskrsni ponedjeljak pa od nje možete složiti francuski krumpir dodajući između slojeva krumpira i kuhanih jaja, kockice malo prepržene šunke. Još ju možete dodati klasičnoj domaćoj pizzi ili pak upakirati u pizza tijesto uz dodatak sira te sve zajedno ispeći dok ne poprimi hrskavu koricu. Ubaciti je možete i u jušna jela poput graha ili kakvog brzinskog gulaša, ali i dodati francuskoj salati i s njome napuniti rajčice.
Iskoristite i francusku salatu: Pomiješajte ostatke francuske salate sa šunkom koju ste prethodno narezali na kockice. Nakon toga prerežite rajčicu na polovice, izdubite i napunite mješavinom. Povrtne košarice ohladite u hladnjaku i poslužite.
Slično možete napraviti i s jajima. Kuhana jaja također možete raspoloviti i izvaditi žumanjak. Žumanjke potom pomiješajte s majonezom, crvenom paprikom i senfom i napunite bjelanjke.
Kuhane mlince posložite na dno posude za pečenje, zalijte bešamelom, puretinom i povrćem, prekrijte komadićima starog kruha i zapecite.
Ostatke šunke možete pomiješati i s mlijekom natopljenim kruhom, kosanim mladim lukom i jajima te dobivenu smjesu ispeći u duguljastom kalupu u pećnici. Suhoću u roladama od bijelog mesa peradi izbjeći ćete ako ih nadjenete ploškama šunke, krem sirom i začinskim biljem. Odličan slani zalogaj su i muffini. U klasično tijesto s praškom za pecivo umiješajte začine, komadiće šunke i sira, uz dodatak crvene paprike ili drugog povrća te ispecite u kalupima za muffine.
Kroketi od šunke
Sastojci: 2 žemlje ili 2 do 3 šnite kruha, 1,25 dl mlijeka, 20 g maslaca, 30 g brašna + brašno za uvaljati krokete, 250 g šunke, 2 jaja, 100 g mrvica, 200 g masti, sol, papar
Postupak: Žemlje (ili kruh) kuhajte u mlijeku s maslacem i 30 g brašna dok ne dobijete gustu kašu. Smjesu potom ohladite pa dodajte jaje, isjeckanu šunku i malo papra. Ukoliko je smjesa previše rijetka, dodajte malo brašna ili krušnih mrvica. Od te smjese oblikujte krokete koje potom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i mrvice. Pecite ih u vrućoj masti.
Pohana jaja
Kuhana jaja obložite tijestom od brašna, kvasca i tople vode. Uvaljajte u krušne mrvice pa pržite u vrućem dubokom ulju, okrećući ih sa svih strana. Narezana na kriške, osobito će pasati u svježim salatama u koje dodajte i ostatke mesa, šunke i svježeg povrća, sve začinjeno nekim laganim dressingom.
Zalogaji s mladim lukom i šunkom
Sastojci: 100 g šunke, 100 g sira, 2 mlada luka, 100 g kruha, 4 jaja, 1 dcl vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, sol, papar, malo griza
Priprema: Luk narežite na kolutiće, a šunku i kruh na kockice pa sve dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja s vrhnjem, solju i paprom pa u to ubacite mješavinu luka, šunke i kruha. U smjesu dodajte i ribani sir.
Nakon toga kalupe za muffine namažite maslacem, pospite s malo griza i rasporedite smjesu. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Poslužite toplo.
Više recepata na linku.