Pokazalo istraživanje

Odlazak na spavanje između 22 i 23 sata mogao bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolestiFoto: Ilustracija/arhiva
FOTO: Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Odlazak na spavanje u ponoć ili kasnije povezan je s 25 posto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok je 12 posto veći rizik među onima koji zaspu prije 22 sata.

Nova studija pokazuje da je vrijeme kada idemo spavati zaista važno jer ako idemo prerano ili prekasno to bi moglo povećati rizik od srčanih bolesti, piše 24 sata.

Prema studiji koju je provelo Sveučilište Exeter, odlazak na spavanje između 22 i 23 sata najbolje je vrijeme za manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Odlazak u ponoć ili kasnije povezan je s 25 posto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok je 12 posto veći rizik među onima koji zaspu prije 22 sata.

Istraživanje je uključivalo 88.026 ljudi, a prevedeno je između 2006. i 2010. godine. Prosječna dob bila je 61 godina, a raspon je bio između 43 i 79 godina.

Sudionici su nosili uređaj za praćenje na zapešću, pa su znanstvenici tako uspjeli prikupiti podatke o vremenu kada su išli spavati i budili se. Također su zamoljeni da popune upitnike o svom općem zdravlju i načinu života.

Tijekom tog vremena, 3172 sudionika razvilo je kardiovaskularnu bolest, a incidencija je bila najveća u onih koji su išli spavati u ponoć ili kasnije, a najmanja u onih koji su spavali između 22 i 23 sata.

– Tijelo ima 24-satni unutarnji sat, nazvan cirkadijalni ritam, koji pomaže regulirati fizičko i mentalno funkcioniranje. Iako ne možemo zaključiti uzročnost, rezultati sugeriraju da je veća vjerojatnost da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti tjelesni sat, s štetnim posljedicama po zdravlje srca i krvnih žila. Naša studija pokazuje da je optimalno vrijeme za spavanje u određenoj točki u 24-satnom ciklusu, a odstupanja mogu biti štetna za zdravlje – rekao je autor studije dr. David Plans, a piše Metro.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.