Prosinac je najčarobniji mjesec u godini obavijen mirisima kolača, a Šibenski portal do kraja godine svaki će vikend objavljivati recepte iz kuharice Nine Mrvice koja stoji iza bloga Bake me.
Ovu nedjelju donosimo recept za linzere s domaćom marmeladom od malina. Linzeri su jedni od najpoznatijih božićnih keksića. Divan su poklon za blagdane, ali i neizostavna poslastica na blagdanskom stolu. Linzere možete raditi s bademima ili lješnjacima. Također, možete ih prepržiti prije nego ih sameljete.
Domaća marmelada od malina je zaista jako brzo gotova, a okus joj je divan. Uz prhko tijesto i orašaste plodove ovom keksiću daje tu prepoznatljivu ljepotu okusa. Vi, naravno možete koristiti marmeladu po izboru, možete je raditi sami ili koristiti već gotovu.
SASTOJCI
LINZERI
- 225 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 150 g mljevenih badema ili lješnjaka
- 1 jaje L veličine
- 5 g cimeta
- 5 g vanilin šećera
- 2 g soli
- 250 g glatkog brašna
MARMELADA OD MALINA
- 450 g svježih ili zamrznutih malina
- 250-300 g šećera
- 2 limuna – sok
PRIPREMA
LINZERI
- Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Dodajte jaje pa nastavite miksati dok se sve ne poveže.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, bademe ili lješnjake, cimet, vanilin šećer i sol. Dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
- Izradite tijesto. Biti će ljepljivo.
- Tijesto prebacite u prozirnu foliju i obložite ga. Spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
- Sada pećnicu upalite na 180 stupnjeva i pripremite tri lima za pečenje koje ste obložili papirima za pečenje.
- Nakon što je odmorilo, tijesto razvaljate na debljinu oko 3 milimetra. Kalupićima za linzere utisnite jednak broj punih oblika i onih s prazninom u sredini.
- Pecite 7-11 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne krene poprimati rumenu boju. Pazite da vam ostanu svijetli i dalje.
- Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje.
MARMELADA OD MALINA
- Sve sastojke stavite u lonac s debljim dnom. Kuhajte na srednje jakoj vatri, kada zakuha smanjite vatru na laganu i kuhajte 14-18 minuta.
- Po želji usitnite štapnim mikserom.
- Marmeladu prebacite u staklenku otpornu na toplinu i pokrijte prozirnom folijom.
- Ostavite na sobnoj temepraturi da se ohladi.
SLAGANJE
- Keksiće s rupicama u sredini pospite šećerom u prahu.
- Keksiće koji su punog oblika okrenite obrnuto od pečenja te na donju stranu po sredini postavite pola žličice marmelade.
- Poklopite s keksićem koji ste već posuli šećerom u prahu.
- Gotove linzere spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 12 dana.
Dobar tek!