Nikola Sunjka: ‘Za nas mlade ima mjesta u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zadovoljan sam odlaskom u inozemstvo, ali svatko tu odluku donosi sam i u skladu sa svojim životnim putem. Studentima i mladima želim da se povedu prema svojim željama i ciljevima, te vjerujem da za njih (nas) ima mjesta u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj

 

Prije parlamentarnih izbora 2011. godine, petero studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu (EFST) odgovorilo  je na pet pitanja o najvećim ekonomskim problemima u Hrvatskoj i njihovim mogućim rješenjima, o obećanjima hrvatskih političara i programima gospodarskog oporavka, o korištenju gospodarskih potencijala Hrvatske, o ključnim potezima buduće Vlade, o tome gdje sebe vide nakon završetka studija…

Potražili smo ih pet godina poslije. Studij su završili i okrenuli nove stranice u svojim životima. Nikola Sunjka radi od listopada 2015. u Europskom parlamentu u Luksemburgu kao financijski supervizor, Andrea Topić je već dvije godine u Irskoj, radi u financijskom sektoru. Miran Podržaj i Jure Šesnić su u Splitu, u turističkom sektoru. Andrea Racetin je u Zagrebu, ali ovaj put nije mogla sudjelovati u našoj priči.

Put u inozemstvo

Nikola Sunjka s Brodarice kod Šibenika kaže za Slobodnu Dalmaciju da se tijekom posljednje godine studija na EFST-u počeo prijavljivati na poslove u struci, te se nakon fakulteta zaposlio u Zagrebačkoj banci i preselio u Zagreb, gdje je radio tri godine. Istodobno se prijavio na testiranje za poslove u europskim institucijama na koje su se mogli prijaviti samo Hrvati. Samo na taj jedan natječaj bilo je prijavljeno više od 4000 ljudi iz Hrvatske, a nakon iscrpnih testiranja, njih 124 preporučeno je za zaposlenje u europskim institucijama.

Ponuda za zaposlenje u Luksemburgu došla mi je u vrijeme kad sam već stekao dosta iskustva u banci, te sam osjećao da mi je odlazak u inozemstvo sljedeći korak u karijeri. Za odlazak su me dodatno motivirali želja da steknem iskustvo rada u međunarodnoj organizaciji, te upoznam druge zemlje i kulture. Luksemburg se nalazi na razmeđu Francuske, Belgije i Njemačke, te u slobodno vrijeme, zajedno sa svojom suprugom Andreom, posjećujem mjesta i gradove u drugim zemljama. O povratku sada ne razmišljam, ali, unatoč tome, uvijek se radujem odlasku u Hrvatsku za praznike, koje provodim s obitelji i prijateljima – kaže Nikola, koji je do kraja srednje škole živio u Šibeniku. Dodaje da mu je, kad smo prvi put razgovarali, bilo teško zamisliti gdje se vidi za pet godina, a pogotovo da će živjeti i raditi u drugoj državi. Dok je bio u Zagrebu, upisao je doktorski studij na EFST-u. Položio je potrebne ispite i trenutačno je u fazi istraživanja i pripreme za izradu doktorske disertacije, kaže nam.

– Zadovoljan sam odlaskom u inozemstvo, ali svatko tu odluku donosi sam i u skladu sa svojim životnim putem. Studentima i mladima želim da se povedu prema svojim željama i ciljevima, te vjerujem da za njih (nas) ima mjesta u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj – ističe Nikola Sunjka. Inače, zbog svoje sadašnje pozicije nije u mogućnosti komentirati pitanja iz prijašnjeg razgovora za Slobodnu Dalmaciju.

Na poslu po 12 sati

Andrea Topić je nakon završetka preddiplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Splitu dobila stipendiju i upisala magisterij iz financija na Sveučilištu Bocconi u Milanu, koje je, kako ističe, među top 10 sveučilišta u svijetu za financije.

– Polje mog interesa je investicijsko bankarstvo, zbog toga sam odlučila nastaviti školovanje u inozemstvu, a ujedno sam htjela naučiti i još jedan strani jezik. Dvije godine provedene na Bocconiju zaista su neprocjenjivo iskustvo. Profesori su uvijek bili dostupni, imali smo predavače iz velikih investicijskih banaka, poput Goldman Sachsa i JP Morgana. Preko fakulteta sam dobila posao u financijskom sektoru u Irskoj, dva mjeseca prije diplome. Nekada se dnevno provede i po 12 sati na poslu – kazuje Andrea, te dodaje kako u Dublinu ima mnogo Hrvata, mnogi od njezinih prijatelja rade u Googleu.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.