Neodoljive uskrsne pogače: ‘Tonkina kužina’ otkriva tajne sirnica kakve još niste probali

Tonka Čobanov, food blogerica koja se na Instagramu krije iza pseudonima ‘Tonkina kužina’, počastila je svoje pratitelje receptom za mini uskrsne pogače s mousseom od limuna.

Sastojci za pogače (možete napraviti dvije manje ili jednu veliku):

  • 500 g brašna
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 130 g maslaca (otopljenog)
  • 2 vrećice kvasca
  • pola vrećice praška za pecivo
  • malo soli
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica kruškovca
  • naribana korica limuna i naranče
  • grožđice po želji
  • 100 ml mlijeka

Iako koristimo instant kvasac stavite ga u mlako mlijeko sa žličicom brašna i šećera da se diže. Prosijte brašno i dodajte sol. Jaja razmutite malo s vilicom te dodajte u brašno. Dojate šećer, rum, kruškovac, naribanu koricu limuna i naranče, grožđice, ostatak mlijeka te pripremljeni kvasac.

Sve promiješamo. Miješate dok ne dobijete, glatko i kompaktno tijesto. Prekrijete ga i stavite na toplo dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto udvostručilo pripremite zdjelicu s malo ulja, smočite prste i pravite male kuglice. Ako želite da su vam sve iste, poslužite se vagom te izvadite da su vam sve iste gramaže. Posložite ih na pleh i ostavite da se ponovno dižu.

Neposredno prije pečenja, pogaču premažite razmućenim jajem i uz pomoć otrog noža ili škara zarežite u križ i pospite šećerom. Peći na 180° do željene boje.

Mousse od limuna:

  • 100 ml soka od limuna
  • 20 g limunove korice
  • 3 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • malo soli
  • 2 listića želatine
  • 120 g mascarponea
  • 70 ml slatkog vrhnja
  • meringue od 40 g bijelanjaka

U zdjelu na pari stavimo sok od limuna, koricu limuna, šećer, vanilin šećer i žumanjke. Miksamo mousse pjenjačom na pari sve dok ne dobijemo potrebnu gustoću i pjenu. Dodamo namočenu želatinu i stavimo hladiti na sobnoj temperaturi.

Mascarpone izradimo mikserom, lagano dodamo mousse od limuna te tučeno slatko vrhnje i na kraju meringue.

Meringue:

  • 40g bijelanjaka
  • 25ml vode
  • 75g šećera

Šećer i vodu stavimo u zdjelu da zakuha i pretvori se u šećerni sirup. Vrući sirup ulijevamo u bjelanjke te miksamo sve dok se meringue ne ohladni.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.