Tonka Čobanov, food blogerica koja se na Instagramu krije iza pseudonima ‘Tonkina kužina’, počastila je svoje pratitelje receptom za mini uskrsne pogače s mousseom od limuna.
Sastojci za pogače (možete napraviti dvije manje ili jednu veliku):
- 500 g brašna
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 130 g maslaca (otopljenog)
- 2 vrećice kvasca
- pola vrećice praška za pecivo
- malo soli
- 1 žlica ruma
- 1 žlica kruškovca
- naribana korica limuna i naranče
- grožđice po želji
- 100 ml mlijeka
Iako koristimo instant kvasac stavite ga u mlako mlijeko sa žličicom brašna i šećera da se diže. Prosijte brašno i dodajte sol. Jaja razmutite malo s vilicom te dodajte u brašno. Dojate šećer, rum, kruškovac, naribanu koricu limuna i naranče, grožđice, ostatak mlijeka te pripremljeni kvasac.
Sve promiješamo. Miješate dok ne dobijete, glatko i kompaktno tijesto. Prekrijete ga i stavite na toplo dok se ne udvostruči.
Kad se tijesto udvostručilo pripremite zdjelicu s malo ulja, smočite prste i pravite male kuglice. Ako želite da su vam sve iste, poslužite se vagom te izvadite da su vam sve iste gramaže. Posložite ih na pleh i ostavite da se ponovno dižu.
Neposredno prije pečenja, pogaču premažite razmućenim jajem i uz pomoć otrog noža ili škara zarežite u križ i pospite šećerom. Peći na 180° do željene boje.
Mousse od limuna:
- 100 ml soka od limuna
- 20 g limunove korice
- 3 žumanjka
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- malo soli
- 2 listića želatine
- 120 g mascarponea
- 70 ml slatkog vrhnja
- meringue od 40 g bijelanjaka
U zdjelu na pari stavimo sok od limuna, koricu limuna, šećer, vanilin šećer i žumanjke. Miksamo mousse pjenjačom na pari sve dok ne dobijemo potrebnu gustoću i pjenu. Dodamo namočenu želatinu i stavimo hladiti na sobnoj temperaturi.
Mascarpone izradimo mikserom, lagano dodamo mousse od limuna te tučeno slatko vrhnje i na kraju meringue.
Meringue:
- 40g bijelanjaka
- 25ml vode
- 75g šećera
Šećer i vodu stavimo u zdjelu da zakuha i pretvori se u šećerni sirup. Vrući sirup ulijevamo u bjelanjke te miksamo sve dok se meringue ne ohladni.