Žene pate od migrene češće nego muškarci

Nedostatak određenih elemenata u organizmu prouzrokuju glavobolju. Provjerite koji su

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Sklonost ka migreni imaju temperamentni ljudi, koji imaju nisku otpornost na stres. Osim toga, sklonost može biti nasljedna, a pojava glavobolje može da zavisi i od spola (žene pate od migrene češće nego muškarci). Stalni stres i nerviranje također imaju ozbiljan utjecaj na zdravlje.

Pored ovih faktora, kvalitet ishrane igra u tome veliku ulogu. Naučnici su otkrili da nedostatak određenih vitamina i makro elemenata može da bude uzrok glavobolje, piše Pozitivan stav.

1. Folna kiselina. Vitamin B12

Zbog nedovoljnog sadržaja ovih supstanci u tijelu, čovjek postaje zaboravan i razdražljiv. Što više, kad se pojavi glavobolja, uzimamo lijekove koji sadrže aspirin, a on snižava nivo folne kiseline i vitaminaB12.

Da bismo nadoknadili ovaj nedostatak, potrebno je da jedete špinat, bundevu, brokulu, , avokado, repu, mrkvu i jaja. Trudite se da ove namirnice uvrstite u svakodnevnu ishranu i  bolje će te se osjećati.

2. Bakar i željezo

Također spadaju u važne makro elemente. Do njihovog nedostatka najčešće dolazi kod  žena, a to dovodi do razvoja anemije, migrene, hipotenzije, depresije i umora.

Ove važne supstance možete dobiti iz oraha, pasulja, kozjeg sira, avokada,zelene salate, semenki, džigerice, algi.

3. Vitamin B6.

Nedostatak ovog vitamina dovodi do razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Kako biste to sprečili, jedite više graha, jetre, svježeg povrća te žitarica. Tako ćete očuvati zdravlje vitalnih organa, kao što su srce i mozak, a također ćete ojačati nervni i kardiovaskularni sistem.

4. Vitamin D.

Važan vitamin koji se stvara u tijelu, kada je izloženo sunčevoj svjetlosti. U razdoblju jesen-zima, sunca nema dovoljno, tako da se morate pobrinuti da ishrana sadrži hranu bogatu ovim vitaminom, a to su jaja, mahunarke, džigerica, morski plodovi i svi mliječni proizvodi.

Ne zaboravite da su zdrava prehrana, spavanje, šetnje na svežem zraku i vježbanje – ključ zdravlja i dugovječnosti! Zdrav način života smanjuje učestalost migrena i njihov intenzitet.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.