Mate Sučić, 25-godišnji chef čije su umijeće kuhanja već prepoznali neki od najpoznatijih domaćih i regionalnih kuhara, ove nedjelje za čitatelje Šibenskog portala pripremio je recept za neodoljivu tortu od mrkve.
Sastojci:
- 8 jaja
- 2 vanilin šećera
- 2 šalice šećera
- 1 kg mrkve naribane
- 2 naribane jabuke
- 4 šalice glatkog brašna
- 2 šalice maslinovog ulja
- 2 praška za pecivo
Glazura:
- 300 g čokolade
- 400 ml slatkog vrhnja
- 8 žlica ulja
Krema od mascarponea:
- 1 kg mascarponea
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica bourbon šećera ili vanilin šećera
- 1 – 2 žlice šećera u prahu
- cimet
- med od kadulje (može i neki drugi)
Priprema:
Jaja, šećer i vanilin šećer mikserom pjenasto umutiti. Ostale sastojke sve zajedno pomiješati u posudi, pa na kraju lagano umiješati tučena jaja. Smjesu izliti u namašćen kalup i peći oko 40 minuta na 160 stupnjeva. Pečenu tortu preliti glazurom i pustiti da se ohladi.
Sa strane kratko izmiksati mascarpone i šećer, zatim ulijevati tučeno slatko vrhnje i miješati dok ne dobijete gustoću kreme. Aromatizirati kremu s medom i cimetom.
Dobar tek!