Ljubiteljima kremastih kolača kremšnite su često jedan od omiljenih kolača. Kako biste uživali u ovom popularnom desertu ne morate otići do slastičarne nego ga možete pripremiti i kod kuće uz pomoć jednostavnog recepta.
SASTOJCI ZA KREMŠNITE:
– 1,3 litre mlijeka
– 1 maslac
– 6 žlica oštrog brašna
– 6 jaja
– 10 žlica šećera (bijelog ili smeđeg)
– 2 pudinga od vanilije
– 2 kore za kremšnite
PRIPREMA KREMŠNITA
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i od bjelanjaka istucite snijeg.
2. Polovicu mlijeka ulijte u posudu za miksanje te u nju dodajte žumanjke, šećer, brašno i puding pa sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu bez grudica.
3. Drugu polovicu mlijeka stavite u lonac te u njega dodajte maslac. Zagrijte na vatri dok mlijeko ne zavrije pa zatim pažljivo prvu smjesu prelijte u drugu (u mlijeko i maslac) te miješajte dok se sve ne poveže i zgusne.
4. Kuhajte smjesu 5 minuta pa je maknite s vatre. Nakon toga u lonac dodajte i istučene bjelanjke te s mikserom na najslabijoj brzini sve dobro miješajte dok se smjesa ne poveže. Pustite smjesu da se malo ohladi.
5. Prvu koru stavite u duboku tepsiju te na nju prelijte dobivenu smjesu pa je izravnajte kuhačom.
Savjet:
– kako biste si olakšali rezanje kremšnita gornju koru prvo izrežite na kocke pa te kocke poslažite po kremšnitama
– ako volite kremšnite sa šlagom, istucite šlag od 4 dcl slatkog vrhnja pa prelijte po kremi prije stavljanja gornje kore.
Izvor: Zadovoljna.hr