Više

    Bez čupavaca ne prolazi niti jedan blagdan

    Najlakši recept za omiljen blagdanski kolač

     

    Čupavci su kolač bez kojih u Hrvatskoj ne prolazi niti jedan blagdan, praznik ili proslava. U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom.

     

    SASTOJCI ZA BISKVIT

    6 jaja

    6 velikih žlica brašna (dupkom punih)

    4 velike žlice šećera

    1,5 dl ulja

    pola praška za pecivo

     

    SASTOJCI ZA GLAZURU

    30 dag tamne čokolade

    4 dl mlijeka

    4 dl slatkog vrhnja

     

    DODATNI SASTOJCI

    kokos

    PRIPREMA BISKVITA ZA ČUPAVCE

     

    1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.

     

    1. Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetložuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

     

    1. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žumanjke i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanjaka koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg.

     

    1. Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.

     

    1. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Veliki pravokutni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.

     

    1. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

     

    PRIPREMA GLAZURE ZA ČUPAVCE

     

    Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju zdjelu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

     

    PRIPREMA ČUPAVACA

     

    Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

     

    SAVJET PLUS:

     

    Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka. Što god vam padne na pamet, ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom, piše Zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Hrvatska danas slavi Dan državnosti

    Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena istoga datuma 1991. godine. Građani su donijeli sljedeće odluke: ...

    Utorak djelomice sunčan i topao, a bit će...

    U pretežno sunčanoj Dalmaciji popodne će u unutrašnjosti biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih, koji će se rijetko gdje "spustiti" do obale. Puhat...

    Održan drugi po redu Festival drniškog merlota

    Turistička zajednica Grada Drniša i ove je godine pripremila prekrasnu vinsku priču slavne sorte grožđa iz koje se prave posebno pitka i ukusna vina....

    FOTO Mališane u Dječjem vrtiću Tamaris iz Vodica...

    Povodom obilježavanja mjeseca zaštite od požara, već tradicionalno, djelatnici javne vatrogasne postaje Vodice posjetili su djecu vrtića Tamaris Vodice. - Nakon kraće edukacije djece koja...

    NAJNOVIJE

    Hrvatska danas slavi Dan državnosti

    Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena istoga datuma 1991. godine. Građani su donijeli sljedeće odluke: ...

    Utorak djelomice sunčan i topao, a bit će i pljuskova

    U pretežno sunčanoj Dalmaciji popodne će u unutrašnjosti biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih, koji će se rijetko gdje "spustiti" do obale. Puhat...

    Održan drugi po redu Festival drniškog merlota

    Turistička zajednica Grada Drniša i ove je godine pripremila prekrasnu vinsku priču slavne sorte grožđa iz koje se prave posebno pitka i ukusna vina....

    FOTO Mališane u Dječjem vrtiću Tamaris iz Vodica posjetili vatrogasci

    Povodom obilježavanja mjeseca zaštite od požara, već tradicionalno, djelatnici javne vatrogasne postaje Vodice posjetili su djecu vrtića Tamaris Vodice. - Nakon kraće edukacije djece koja...