Kuhačom i poljoprivredom protiv korone

Na polju uberi, kod kuće spremi: Chef Mate Sučić otkriva recept za najslasnija jaja sa šparogama

Mate Sučić, 25-godišnji chef čije su umijeće kuhanja već prepoznali neki od najpoznatijih domaćih i regionalnih kuhara, zbog koronavirusa morao je zatvoriti svoju Konobu Campanelo u Sučićima, ali to ga nije spriječilo da i dalje bude aktivan. Sa svojom obitelji svakodnevno radi na polju gdje u sklopu OPG-a Sučić uzgaja raznovrsne kulture, a u suradnji sa Šibenskim portalom svakog vikenda pripremat će po jedan recept s namirnicama koje su lako dostupne, a sve po filozofiji spajanja tradicije i modernog, odnosno tradicionalnih, iskonskih namirnica s naših prostora pripremljenih na moderan i zanimljiv način.

– Želja mi je bila u ovo teško i turobno vrijeme razveseliti građane s malim tajnama kulinarstva. Iznimno sam sretan što je Konoba Campanelo prepoznata i što smo uspjeli ove zime dovesti neke od najpoznatijih hrvatskih zvijezda gastro scene kako bi našim gostima ponudili nešto novo, a tako ćemo nastaviti i sljedeće sezone – najavio je Mate Sučić.

Gosti mladog chefa u Campanelu već su upoznati s njegovom kulinarskom filozofijom, a Sučić je sada odlučio podijeliti male tajne kuharstva i s čitateljima Šibenskog portala.

– I u ovim teškim vremenima svatko od nas može pronaći način za uživanje i tako ispuniti vrijeme. Ja osobno, dok ne radim u svojoj Konobi Campanelo i ljeti u ‘La belle Vie’ restoranu u Vodicama, uživam baveći se poljoprivredom. Sve što se radi, treba se raditi sa srcem i mislim da je to jedina tajna uspjeha u ovim trenucima, a kako je kuhača moja neizostavna zanimacija, s vašim čitateljima dijelit ću neke tajne kuhanja i recepture kako bi svi skupa što brže i lakše prebrodili ovu situaciju. Udružite se i zajedno s obitelji kuhajte, uključite i djecu, zabavite se – poručio je chef Sučić.

Jaja sa šparogama na moderan način

Sastojci za četiri osobe:

  • 60g šparoga
  • 50g kapule
  • 30g domaće suhe pancete
  • 6 jaja
  • Kiselo vrhnje(kao dodatak jelu po zelji)
  • Sol
  • Maslinovo ulje
  • Maslac
  • Ružmarin

Šparoge kratko blanširamo, ohladimo i zatim nasjeckamo na manje komadiće. Kapulu i pancetu isjeckamo na kockice i na tavu stavimo malo maslinovog ulja. Dodajemo kapulu da se malo zašufiga, a nakon toga kratko dodajemo pancetu isjeckanu na kockice i na samom kraju prethodno blanširane i isjeckane šaproge. Kad smo to napravili, u drugu posudu stavimo šest jaja i mutimo ih pjenjačom. Dodajemo im namirnice koje smo obradili na tavi, sve skupa promiješamo i raspodijelimo u četiri kesice za zamrzavanje. Zatvorene vrećice stavljamo u vodu koju smo prethodno stavili da vrije. Otprilike pet do osam minuta vrećice držimo u kipućoj vodi. Po opipu kesice možete provjeriti je li jaje poširano.

Zbog kuhanja jaja u vrećici za zamrzavanje, dobit ćete roladu i na taj način jelu dati atraktivniji, moderan izgled.

– Tajna ovog recepta je izbjeći masnoću jaja, a dobit ćete sočno jelo s lijepim okusima i sezonskim namirnicama. Po želji možete, kada rolada bude gotova, kratko je prepeći na maslacu i obogatiti s malo ružmarina da se aromatizira, ili bilo kojom drugom mediteranskom biljkom poput kadulje, majčine dušice i tako dalje. Ovo je samo jedna varijacija, a vi sebi možete i pustiti maštu na volju i umjesto šparoga koristiti bilo koje drugo povrće ili suhomesnate proizvode – poručuje chef Sučić kojeg možete pratiti na Facebooku Konoba Campanelo, njegovom privatnom Facebooku ili Instagramu, 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.