Na pijaci ćete ih naći na svakom koraku, a ovo su neodoljivi recepti s cvijetom tikvice

Cvijet tikvice krhak je zvončić koji naviješta plod i odavno je dio talijanskog kulinarstva. Možete ga pronaći na tržnicama u sezoni tog povrća koja se proteže od svibnja do rujna. Cvjetovi su najbolji i najukusniji sad, u rano ljeto. U ovo je doba stapka robusna, a latice mesnate. Saznajte osnovne trikove pripremanja cvijeta tikvice i isprobajte recepte.

Izbjegavajte jaja

Za početak, u pripremi cvijeta tikvice treba izbjegavati jaje. Iako tomu mnogi pribjegavaju, jaje stvara predebeo i premlohav omotač pretežak za nježne i kao papir tanke latice. Tekuće tijesto s jajetom će brzo preuzeti vlažnost i na kraju će okus prženog tijesta posve nadvladati okus cvijeta u njemu. Bolje će poslužiti tijesto za prženje slično tempuri. Obično od brašna, vode, soli i papra načinim jednostavnu mješavinu gustoće slične gustoći vrhnja. Takva smjesa očuva vlažnost cvijeta, ne prilijepi mu se, već mu da tanak i hrskav zaštitni oklop dok se prži u vrelom ulju, piše Sensa.hr.

Ipak, najveći je trik možda u vodi. Gazirana mineralna voda mnogo će bolje poslužiti nego obična voda. Kad se time obložen cvijet stavi na ulje, oko cvijeta se stvori fina hrskava školjka, a kad se izvadi iz ulja, duže ostaje hrskav. Ako nemate pri ruci gaziranu vodu, dobra će zamjena biti ledom ohlađena voda iz pipe.

Čim cvijet dodirne ulje, njegove se latice rašire potaknute toplinom i vrenjem ulja. Ubrzo se cvijet probija iz ovoja, vršci se latica zakovrčaju, a boja im ostane gotovo ista. Svjež im izgled ostaje očuvan, slično kao u prešana cvijeća. A okus? Svaki je zalogaj priča za sebe. Latice se u ustima rastapaju kao rižini krekeri, peteljka je hrskava i sočna! I na kraju, možete biti sigurni – to je doista pravo pravcato jelo, a ne samo nježna pahuljica!

Prženi cvjetići

2/3 šalice brašna
gazirana mineralna voda (ili ledom rashlađena obična)
malo mljevenoga crnog papra, sol
2,5 dl maslinova ulja
20 cvjetova tikvice

Brašno stavite u zdjelu srednje veličine. Dodajte miješajući hladnu mineralnu vodu, najprije malu količinu dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete poslije postupno razrjeđivati vodom. Začinite paprom i solju.
U dubokoj tavi zagrijte ulje (najbolje do 375 °C). Cvijet umočite u smjesu, a zatim otresite višak smjese s njega. Pržite dok ne postane hrskav i dobije zlatno-smeđu boju – otprilike 30 sekundi sa svake strane. Pržene cvjetove vadite na tanjur koji ste obložili papirom koji će upiti višak ulja. Posolite po potrebi i poslužite.

Cvjetna fritaja

5 jaja
pola žlice grubo nasjeckanih listova metvice ili vlasca (može i neke druge začinske trave ili povrća)
10 cvjetova tikvice dijagonalno narezanih na tanke rezance (otprilike dvije šalice)
sol, crni papar, žlica maslinova ulja

U zdjeli srednje veličine zajedno zamutite jaja i mentu (vlasac ili što drugo). U to dodajte narezane cvjetove. Posolite i popaprite.

Zagrijte gril tavu ili gril ploču, ako je imate na štednjaku. Suhu tavu najprije zagrijte na kuhalu i na njoj zatim zagrijte ulje do umjerene temperature. Ulijte u tavu pripremljenu smjesu i pustite neka se zagrijava otprilike dvije minute, dok smjesa na dnu ne počne dobivati zlatnu boju. Poklopite i smanjite vatru na minimum. Neka se poklopljeno ukuhava dok se i površina ne osuši, otprilike pet minuta. Prebacite tavu na gril i neka se peče još oko 3 minute, dok smjesa ne postane pjenasta i dobije zlatno-smeđu koricu. Poslužite izrezano na kriške.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.