Više

  Mlada šibenska obitelj u Dublinu: `Vraćamo se u Hrvatsku uživati u mirovini´

   

  Brankica Stanić Rak prije dvije godine odlučila je sa suprugom i sinom napustiti sve u Šibeniku, i uputiti se u novi život u Irskoj, točnije u Dublinu. Pripreme su se odradile preko ljeta, jer su dugo o tom razmišljali.

  – Kupili smo karte, raspitali se što treba nabaviti od papirologije. Kako je suprug otišao prvi, živio je u hostelu i tražio posao. Imali smo prilagođene životopise za sve žive poslove. On je došao u petak, a u ponedjeljak je imao posao konobara u jednom finom restoranu. To je bila senzacija, ali tako je ispalo, imali smo sreće, kaže Brankica.

  Suprug je samostalno tražio stan,ali tek nakon što je našao posao i izvadio porezni broj, jer bez tog nema mogućnosti najma.

  – Stan se može pogledati na takozvanom `viewingu´. Tada bude dosta ljudi, a sve ide preko agenta. Moraš imati potvrdu poslodavca, kao i preporuku od prethodnog najmodavca. Kako nam je to bio prvi stan u Irskoj, imali smo preporuku iz Hrvatske. Morali smo imati polog i jednu stanarinu, ali najvažnije je imati potrebne papire, a ulogu igra i to jesi li se svidio agentu. Ugovor smo potpisali na godinu dana, priča nam.

  Sad žive u drugom stanu, u Citywestu, predgrađu Dublina. Udaljenost od centra i od posla je nekih 12 kilometara, a sve je dobro povezano- vlakom, tramvajem, autobusom i taksijem. Karta je 2 eura i 40 centi za autobus do samog centra.

  img_20150423_134006

  – Najčešći način pronalaska posla je oglas na vratima. Preporučljivo je šetati po gradu , i pronaći oglase.  Nije pravilo, ali ako te ne nazovu u roku od dva dana, nisi dobio posao. Tu su dosta ažurni, a kod natječaja ti odgovore  pozitivno ili negativno. Ako biraš i tražiš struku, pronalazak posla trajat će duže, objašnjava Brankica.

  SONY DSC

  Poznavanje jezika ovoj obitelji nije bio problem, no, kako nam objašnjava, imaju dosta slengova, pa su se morali prilagoditi.

  Brankica  je posao našla u jednoj trgovini, a suprug joj je tada konobario. No uskoro je pronašao posao u građevinskom sektoru, gdje je i ostao.

  – Kad smo došli u Dublin, nigdje nije bilo gradilišta. Međutim, kako je počeo taj val iseljavanja, pojavio se problem- malo stanova, a mnogo ljudi. Sada je gotovo na svakom koraku jedno gradilište. Minimalac u Dublinu je trenutno 9,15 eura po satu, a bio je 8,65 i predviđaju mu rast, pojašnjava. Međutim, morate razumjeti da je s minimalcem jako teško za cijelu obitelj na jednoj plaći.

  Zdravstvo je skuplje nego u Hrvatskoj, ali s obzirom na standard, ne osjeća se pretjerano. Međutim, Irska je država osjetljiva na socijalne prilike, pa ukoliko ne zarađujete dovoljno, dio troškova za liječenje vam snosi država. Isto tako nude pomoć onima koji rade na minimalcu. Vrtić je za puno vrijeme boravka 900 eura mjesečno, pa se najčešće koriste usluge babysittera ili su majke doma, jer se s jednom pristojnom plaćom može živjeti, no naglašava da se radi o plaći koja je iznad okvira minimalca.

  – Cijene u supermarketima su uglavnom iste, kao i cijena odjeće i obuće. Jedina bolna točka je stanarina. Kad odlazim u dućan, ne moram birati između jogurta, mlijeka ili voća. Kupim sve što mi treba. Nemam minus i ne koristim kreditne kartice, a svaki vikend izađemo jesti u restoran, kaže Brankica, koja je nakon dogovora sa suprugom, odlučila dati otkaz te se posvetiti brizi za svog mališana, te pisanju knjige i bloganju, objašnjava Brankica.

  – Jednostavno smo odlučili da za sad nema potrebe da radim. Dok suprug radi, uživam sa svojim sinom, a kad god mogu posvetim se pisanju knjige i svom blogu. Tako se poklopilo i presretna sam zbog toga, ispričala nam je.

  img_20150423_125732

  U Irskoj planira ostati na, kako se čini, jako dug period.

  – Ako bude sve u redu, mislim da ću se u Hrvatsku vratiti tek kad budem u mirovini. Jednostavno, ovdje živim život bez onog pitanja- što će biti sutra, hoću li raditi, hoće li mi sin imati sve što mu treba. Opušteni smo i sretni, objašnjava nam.

  brankica-68

  Brankica se posvetila bloganju i pisanju knjige, a ukoliko vas detaljnije zanima kakav je život u Irskoj ili neko zrnce mudrosti, možete je pronaći na facebooku ili na blogu čije vam linkove donosimo u nastavku.

  https://brankicastanic.com/

  https://www.facebook.com/dublinefekt/?pnref=lhc

  https://www.facebook.com/brankicastanich/

  Foto: Privatni album

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Žaborić, MNK Šibenik, Croatia Blizna, Čiovo i BSG...

  Nakon vikend pauze u ponedjeljak je nastavljen turnir na male branke Ražine kup 2022. Prolaz u sljedeće kolo izborili su Žaborić, MNK Šibenik, Croatia...

  Dio potrošača na području Općine Ružić, bez struje...

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima u srijedu, 17. kolovoza u vremenu od 8 do 12 sati, bez isporuke električne energije bit će potrošači...

  Štrla: ‘Trenutno nemamo momčad za gornju polovicu ljestvice,...

  Malonogometaši Crnice novu će prvoligašku sezonu otvoriti domaćim dvobojem protiv Vrgorca. Prvo kolo 1.HMNL na rasporedu je 30. rujna, odnosno 1. listopada, što znači...

  NAJNOVIJE

  Žaborić, MNK Šibenik, Croatia Blizna, Čiovo i BSG Team prošli dalje na Ražine kupu

  Nakon vikend pauze u ponedjeljak je nastavljen turnir na male branke Ražine kup 2022. Prolaz u sljedeće kolo izborili su Žaborić, MNK Šibenik, Croatia...

  Dio potrošača na području Općine Ružić, bez struje u srijedu, 17. kolovoza

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima u srijedu, 17. kolovoza u vremenu od 8 do 12 sati, bez isporuke električne energije bit će potrošači...

  Štrla: ‘Trenutno nemamo momčad za gornju polovicu ljestvice, ali dva prava pojačanja mogu jako promijeniti stvari’

  Malonogometaši Crnice novu će prvoligašku sezonu otvoriti domaćim dvobojem protiv Vrgorca. Prvo kolo 1.HMNL na rasporedu je 30. rujna, odnosno 1. listopada, što znači...