Više

  Misteriozni nestanci: Bizarni slučajevi 20. stoljeća

   

  U današnje vrijeme moderne tehnologije puno je lakše primijetiti da je netko nestao ili ga pronaći. U dvadesetom stoljeću je bilo dovoljno otići iz kuće i napraviti potpunu zbrku, bez mogućnosti pozivanja na mobitel, provjere društvenih mreža ili kreditnih kartica. U 20. stoljeću su se događali neki potpunu čudni slučajevi nestajanja.

  1.  Lawrence nestao u oluji pa postao poznata TV ličnost

  Prodavač posuđa i amaterski strijelac Lawrence Bader ignorirao je 1957. godine nekoliko meteoroloških upozorenja o oluji i isplovio brodom na jezero Erie. Njegov brod je idući dan pronađen potpuno oštećen i bez vesla. Svi su zaključili da je Lawrence poginuo u oluji. Pretraživali su jezero, ali ga nisu našli.  Lawrence je u trenutku nestanka imao troje djece i trudnu ženu, koja je primila 40 tisuća dolara životnog osiguranja.

  Osam godina kasnije, obiteljski prijatelj je u posjetu Chicagu susreo čovjeka koji je izgledao poput Lawrencea. ‘Dvojnik’ se zvao John Fritz Johnson,poznati televizijski i radijski voditelj iz Omahe. Bio je česti komentator hrvanja i osvajač brojnih natjecanja u streljaštvu. Rekao je da ne zna tko je Bader i da je on John koji je odrastao u sirotištu pa proveo 14 godina u vojsci prije nego se preselio u Omahu. Pristao je na test otisaka prstiju, koji je pokazao da je to Lawrence. Rekao je da se ne sjeća ničega i da ima amneziju od nesreće. Osiguranje je tražilo svoj novac nazad, žena ga je ostavila, izgubio je televizijski posao, a nedugo nakon otkrivanja umro je raka jetre.

  2. Franklin nestao večer pred vjenčanje

  Connie Franklin doputovao je u St. James u Arkansasu i zaljubio se u 17-godišnju Tiller Rumier. Sve se činilo bajno, planirali su i vjenčanje. Večer pred vjenčanje Connie je jednostavno nestao. Svi su mislili da se predomislio oko vjenčanja i pobjegao, ali Rumier je ispričala drugačiju priču. Rekla je da su nju i Franklina napala četiri nasilnika. Franklina su mučili i živog zakopali, a nju napali i zaprijetili joj da nikome ne kaže što je vidjela. Istražitelji su pronašlikosti prekrivene pepelom i nekoliko svjedoka cijelog događaja. Počelo je suđenje, i sve se činilo jasnim, dok nije došao svjedočiti glavni svjedok obrane: Connie Franklin. Ispričao je da se tu večer napio s djevojkom i optuženom četvoricom i da je pao s mola u more. Kad je došao sebi i otrijeznio se, shvatio je da se ne želi oženiti i – pobjegao iz grada. S obzirom da je to bilo vrijeme bez brojnih isprava u novčaniku i fotografija u mobitelu, nitko nije vjerovao da je to zapravo Franklin.

  Test otisaka prstiju je pokazao da se zove Marion Franklin Rogers, koji je pobjegao godinama ranije iz psihijatrijske ustanove. Ipak, to ne mora biti pokazatelj da Connie i prije nije lagao o svojoj prošlosti i da on nije osoba za koju se tvrdi da je ubijena. Četvorica optuženih su oslobođeni, a Connie/Marion je umro par godina nakon suđenja.

  3. Cijela nacija je tražila malog Bobbyja

  Četverogodišnji Bobby Dundar je nestao 1912. godine putujući sa svojom bogatom obitelji pokraj jezera Swayze u Louisiani. Stotine volontera su pretraživali jezero ne bi li pronašli ikakav trag, čak su i ubijali aligatore i secirali ih. Osam mjeseci kasnije dobili su iznenađujuće dobre vijesti.

  Dječak koji izgleda poput Bobbyja putovao je u društvu muškarca Williama Wintera koji je tvrdio da mu je to nećak Bruce, sin od njegovog brata i obiteljske sluškinje Julie Anderson. Obitelj Dunbar je bila uvjerena da se radi o njihovom sinu. Imao je ožiljak na lijevoj nozi i madež na istom mjestu.

  Julia Anderson je i dalje inzistirala da se radi o njenom sinu. U slučaju bogate obitelji protiv služavke, sud je odlučio da je to Bobby Dunbar, a Winters je optužen za otmicu djeteta. Bobby se vratio kući, sretna obitelj ga je nastavila odgajati, odrastao je, imao i svoju djecu i živio kao Bobby Dunbar, sve do svoje smrti 1966. godine.

  Jedan od Bobbyjevih unuka, zaintrigiran pričom, odlučio je istražiti taj slučaj i zatražio DNA test. Rezultati su pokazali da je cijelo vrijeme Julia Anderson govorila istinu. Živio je tuđim životom, nedužna osoba je završila u zatvoru, Juliji je oduzeto njeno dijete, a nestanak Bobbyja Dunbara ostaje misterija.

  4. Glazbena zvijezda nestala bez traga

  Shelagh McDonald je bila zvijezda folk glazbe u svoje vrijeme. Kako je njena karijera bila u opadanju, 1972. godine Shelagd je jednostavno nestala, i s glazbene scene i s lica zemlje. Njeni suradnici i prijatelji nisu znali ni kada ni gdje je nestala. Sredinom 2000. godine njeni albumi su izašli na CD-u i mediji su objavili nekoliko članaka o misteriji njenog nestanka, a onda se odjednom pojavila pred vratima redakcije ‘Scottish Daily Mail’-a. Ispričala je kako je bila na tulumu na kojem je uzela drogu LSD od koje je tjednima halucinirala i lutala izgubljeno ulicama Londona. Tada se odlučila vratiti u rodnu Škotsku kod roditelja. Shvatila je da joj je droga potpuno uništila glas. Roditelji, koji nisu nikad bili pobornici njene glazbene karijere, su je nagovorili da izađe iz tog svijeta. Udala se i živjela sa suprugom u šatoru u potpunoj izolaciji.Iznenadila se kad su je mediji ponovno počeli istraživati. Nakon što je medijima ispričala svoju bizarnu priču, počela je ponovno nastupati.

  5. Natasha Ryan se skrivala u ormaru

  Natasha Ryan je nestala 1998. godine iz Rockhamptona u Australiji kad je imala 14 godina. Za njen nestanak su optužili Leonarda Fraisera, koji je završio u zatvoru zbog silovanja i ubojstva još jedne djevojke. Leonard je u zatvorskoj ćeliji priznao jednom zatvoreniku da je ubio četiri djevojke, od kojih je jedna Natasha. Obitelj je organizirala sprovod, održalo se i suđenje.

  Nakon anonimne prijave 2003. godine, policija je pretražila kuću Natashinog dečka, Scotta Blacka, koji živi nekoliko kilometara Natashine obitelji. Pronašli su Natashu kako se skriva u ormaru, živu i zdravu. Pet godina se skrivala u kući dečka i pustila da svi misle kako ju je silovao i ubio serijski ubojica. Pet godina nije izašla iz kuće tijekom dana. Ponekad bi se skrivala u ormaru, kada bi imali posjetitelje. U međuvremenu, njen dečko je vodio bogat društveni život. Navodno je jedno vrijeme i hodao s Natashinom sestrom. Natasha je ispričala na sudu da nije znala kako priznati jer je ‘laž postala prevelika’.

  Izvor: 24sata

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  FOTO Komemoracija u Spomen parku na Šubićevcu

  Povodom 82.  godišnjice pogibije Rade Končara i njegovih suboraca, danas je u Spomen parku na Šubićevcu održana komemoracija te su položeni vijenci. Uz predstavnike Zajednice...

  Nakon uspješno odrađenih turnira i priprema iz vodičkog...

  U Karate klubu Okit sitno broje do nastupa njihovih članova na Prvenstvu Balkana u Istanbulu. Boje vodičkog kluba na tom jakom natjecanju koje će...

  FOTO Taekwondoisti Solarisa vratili se s medaljama iz...

  Pet članova Taekwondo kluba Solaris nastupila su na međunarodnom turniru u ITF taekwondou Fortress In-Nae Cup održanom u Slavonskom Brodu i ostvarili zapažene rezultate...

  NAJNOVIJE

  FOTO Komemoracija u Spomen parku na Šubićevcu

  Povodom 82.  godišnjice pogibije Rade Končara i njegovih suboraca, danas je u Spomen parku na Šubićevcu održana komemoracija te su položeni vijenci. Uz predstavnike Zajednice...

  Nakon uspješno odrađenih turnira i priprema iz vodičkog kluba poručili: ‘Turska, Okit dolazi!’

  U Karate klubu Okit sitno broje do nastupa njihovih članova na Prvenstvu Balkana u Istanbulu. Boje vodičkog kluba na tom jakom natjecanju koje će...

  FOTO Taekwondoisti Solarisa vratili se s medaljama iz Slavonije

  Pet članova Taekwondo kluba Solaris nastupila su na međunarodnom turniru u ITF taekwondou Fortress In-Nae Cup održanom u Slavonskom Brodu i ostvarili zapažene rezultate...