Male tajne kako zaustaviti curenje nosa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Curenje nosa je obično jedan od prvih znakova prehlade. Iako može biti vrlo dosadan, najčešće je riječ o bezazlenom simptomu. Vodenast, bistar sekret iz nosa nije razlog da posežete za antibioticima. Niti kapi za nos (dekongestivi) nisu pravo riješenje i treba ih koristiti samo u krajnjoj nuždi. Ovim kapima ćete brzo olakšati stanje u nosu i naizgled riješiti problem, no nećete očistiti nos od virusa. Ako ih koristite predugo napravit ćete suprotan efekt i imati osjećaj da je nos stalno pun. Ako vam curenje i često brisanje nosa smetaju, možete pokušati sa pripremom nekih prirodnih lijekova koji mogu pomoći u ublažavanju i zaustavljanju ovog dosadnog simptoma, piše Kiwi.hr.

Ispiranje slanom vodom

Možda ste bili u prilici da u ljekarni vidite neobičnu posudu nalik čajniku, a da niste znali čemu služi. U pitanju je posuda za ispiranje nosa koja vam može skratiti vrijeme trajanja prehlade i iz nosa isprati viruse, pa čak i bakterije. U posudu se sipa topla voda i dodaje žličica morske soli, dobro promućka i prema uputstvu vrši ispiranje nosa tako da se voda sipa u jednu nosnicu, a izlazi kroz drugu zajedno sa svim nečistoćama iz nosa i sinusa. Topla voda i sol blagotvorno djeluju na sluznicu nosa. Ova metoda vam može pomoći u slučaju prehlade, upale sinusa i alergija, te je znatno efikasnija od korištenja kapi i sprejeva. Radite ovo 2-3 puta dnevno i mnogo ćete rijeđe brisati nos.

Inhaliranje eteričnim uljima

Curenje nosa se dešava i usred pražnjenja sekreta iz sinusa, a u ovom slučaju osim ispiranja slanom vodom, pomaže i inhaliranje vodenom parom sa eteričnim uljima koja imaju antiseptička svojstva. Na taj način se dezinficiraju dišni putevi i sinusne šupljine te izbacuje sekret iz sinusa. Najbolje je da koristite eterična ulja ružmarina, eukaliptusa, bora, mente, timijana i mentola. Inhalacija se može vršiti i čajem od bosiljka, kamilice ili kadulje ali i moskom solju.

Domaća rakija

Joše jedan jednostavan i efikasan lijek za curenje nosa je inhalacija domaćom rakijom. Potrebno je samo ispod nosnica nanijeti malo rakije i duboko disati, a osjećaj u nosu će biti puno lakši.


Pratite nas i na društvenim mrežama: